Revolutia de catifea de la Chisinau: nimic nu se schimba

Postat la 17 februarie 2006 14 afişări

Comunistul Vladimir Voronin a ramas presedinte al Republicii Moldova si l-a reconfirmat in functia de premier pe Vasile Tarlev. Asadar, nimic nou. Surprinzator e doar sprijinul de care se bucura Voronin, care a obtinut un nou mandat, inclusiv cu votul liderului PPCD Iurie Rosca.

Comunistul Vladimir Voronin a ramas presedinte al Republicii Moldova si l-a reconfirmat in functia de premier pe Vasile Tarlev. Asadar, nimic nou. Surprinzator e doar sprijinul de care se bucura Voronin, care a obtinut un nou mandat, inclusiv cu votul liderului PPCD Iurie Rosca. 

Desi declarase in mai multe randuri ca nu vrea sa legitimeze o noua inscaunare a liderului comunist, Iurie Rosca a uimit pe toata lumea votand pentru Voronin, impreuna cu cei 10  deputati populari. Cele 11 voturi ale PPCD si 8 ale Partidului Democrat condus de Dumitru Diacov i-au fost mai mult decat suficiente lui Voronin, care ar fi avut nevoie de numai 5 ca sa fie reales (le avea, deja, pe cele 56 ale comunistilor). 

O alta surpriza a zilei alegerilor: participarea la vot si a celor 3 deputati ai Partidului Social Liberal, in frunte cu liderul lor Oleg Serebrian. In acest fel, din Blocul Moldova Democrata (pe listele caruia intrasera in Parlament PD si PSL) nu a mai ramas decat Alianta Moldova Noastra, Serafim Urechean dovedindu-se singurul lider al opozitiei consecvent ideii de nepactizare cu comunistii.

Dar ce a determinat o buna parte a opozitiei sa schimbe macazul? Rosca, Diacov si Serebrian s-au justificat prin "noua orientare, proeuropeana", a lui Voronin. "M-am convins ca adversarii externi ai Moldovei urmareau impiedicarea alegerii lui Voronin", a spus Iurie Rosca. "A acceptat modificarea Constitutiei, astfel incat functia de presedinte al tarii sa fie incompatibila cu cea de membru de partid", a declarat Dumitru Diacov. "In acest fel vom orienta definitiv tara noastra pe o traiectorie europeana", a explicat Oleg Serebrian.

"In sens mai larg, surpriza a fost Voronin, cu o uimitoare capabilitate de a se agata de ultimul vagon care-l scotea din zona interzisa", ne-a declarat analistul politic de la Chisinau, Igor Muntean. Practic, dupa ce a refuzat semnarea Memorandumului Kozak de federalizare a Moldovei, Vladimir Voronin a reusit sa confiste discursul opozitiei si sa pozeze in garantul reformelor democratice si al orientarii proeuropene a tarii. "Integrarea europeana trebuie privita ca un proces ireversibil, consecvent si firesc", declara el acum. Voronin mai vorbeste despre libertatea si independenta presei, realizarea unei justitii nepartinitoare si incoruptibile si despre solutionarea situatiei din Transnistria cu ajutorul SUA, UE, Ucrainei si al Romaniei. Iar premierului Tarlev ii cere, la reinvestire, ca scopul Executivului sa fie "modernizarea Republicii Moldova".

Garantii? Declaratia privind un parteneriat politic parlamentar pentru integrarea europeana, cuvantul lui Voronin si "garantiile morale" invocate de Iurie Rosca: presedintii Romaniei si Georgiei, "prietenii" de la Washington si din tarile baltice. "Aveti incredere in bunul meu simt si in simtul meu politic", a mai spus liderul PPCD. Care s-a ales, la capatul unei saptamani pline de surprize, cu postul de vicepresedinte al Parlamentului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/revolutia-de-catifea-de-la-chisinau-nimic-nu-se-schimba-2510286
2510286
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.