Revista presei economice din Romania

Postat la 03 iunie 2010 9 afişări

Subiecte in ziarele de joi: un nou record negativ al preturilor la locuinte, un nou set de propuneri pentru reformarea sistemului de pensii si o serie de vechi discrepante intre salariile de incadrare ale functionarilor din ministere si cat incaseaza in realitate.

Investitiile nete in publicitatea radio au scazut, anul trecut, la 25 de milioane de euro, fata de cele 35 de milioane in 2008, scrie Gandul, care prezinta si un top al radiourilor care au atras cea mai multa publicitate. Numarul proiectelor de investitii straine directe din Romania aproape s-a injumatatit anul trecut, in vreme ce volumul locurilor de munca nou-create a scazut cu 44%, constata acelasi ziar.

Solutii pentru a scoate din colaps sistemul de pensii: reducerea pensiilor de lux, penalizarea mai dura a pensionarilor anticipate, dar si interzicerea majorarilor inainte de alegeri sunt cateva dintre propunerile Societatii Academice, citate de Evenimentul Zilei. Ziarul scrie si ca leafa presedintelui Eximbank, Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, presedintele Senatului, ar urma sa scada cu 65% la 30.218 de lei, fata de nivelul actual de 89.062 de lei fara alte stimulente.

Pretul mediu al locuintelor a atins, in luna mai, un nou minim, cu exceptia Bucurestiului si a Constantei, unde s-au inregistrat scumpiri, informeaza Adevarul. Tot despre locuinte: numarul caselor si apartamentelor date in folosinta in primul trimestru a scazut cu aproape 25%, asa incat daca in urma cu doi ani, in primul trimestru din 2008, in Romania se construiau 10.900 de locuinte, acum, in aceeasi perioada din 2010, au aparut mai putin de 8.000 de case.

Bugetele companiilor de stat vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor, dar unitatile care au efectuat deja restructurari, precum CFR, nu vor fi supuse acestei reevaluari, anunta Romania Libera. Cotidianul incearca sa explice discrepantele uriase intre salariul afisat de personalul din ministere si veniturile nete obtinute de respectivi angajati - de pilda, cazul cand la Ministerul Economiei, un consilier personal al ministrului a incasat 22.092 lei in luna aprilie, desi avea un salariu de incadrare de 2.769 lei.

Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana au trimis recent o scrisoare Guvernului in care ii recomanda sa nu micsoreze contributia la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), dezvaluie Ziarul Financiar. S-au scumpit din nou tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea: pentru transferul a 15 milioane de actiuni, investitorii vor plati 96.000 de lei, fata de 7.500 de lei pana in prezent.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
revista presei,
publicitate,
pensii,
imobiliare,
fmi
/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-6258152
6258152
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.