Revista presei economice din Romania

Postat la 10 mai 2010 10 afişări

Ziarele de luni se ocupa pe larg de planul Guvernului de a reduce salariile si pensiile, dar si de miliardele ratate de Romania din investitii straine ori de noile oferte de vacanta ale companiilor aeriene.

Turistii romani profita din plin de criza din Grecia, care le-a adus vacante cu 5-20% mai ieftine in doar cateva zile - spre bucuria agentiilor, si ele castigatoare in aceasta conjunctura, scrie Gandul. Acelasi cotidian prezinta noile oferte de vacanta pentru aceasta vara ale companiilor aeriene si ale CFR, cu destinatii noi ca Nisa, Riga, Damasc, Florenta sau Zaragoza si (pentru CFR) Varna.

Enel a inceput programul de modernizare a retelei de distributie a electricitatii: majoritatea investitiilor, care se ridica la peste 700 de milioane de euro pentru urmatorii cinci ani, urmeaz sa se faca in Bucuresti, anunta Evenimentul Zilei. Ziarul ia in considerare si posibilitatile de abuz, din partea inspectorilor fiscali, care ar aparea din cauza unei modificari a Codului de procedura fiscala care permite reconstituirea indirecta a veniturilor sau a cheltuielilor unei firme.

"Cum a ratat Romania sanse de miliarde", titreaza Romania Libera, demonstrand ca, din cauza faptului ca investitii straine de miliarde de euro au ocolit tara, statul deruleaza sute de contracte scumpe si inutile. In privinta reducerilor de salarii si pensii dispuse de Guvern, ziarul citeaza specialisti in dreptul muncii care sustin ca masurile sunt la limita legii si ca nu vor putea fi adoptate decat daca vor fi modificate rapid o serie de legi organice, de la legea pensiilor si Codul Muncii pana la legea contractelor colective de munca.

"Curba de sacrificiu" nu-i va afecta pe salariatii societatilor cu capital public de interes national sau local: autoritatile intretin confuzia intre conceptele "bani de la buget" si "bani publici", pentru a exclude de la sacrificii angajatii din firmele de stat, constata Adevarul. Din acelasi ziar: Romania se afla pe penultimul loc in UE in privinta competitivitatii economice, devansand doar Bulgaria in clasamentul realizat de Forumul Economic Mondial.

Oamenii de afaceri intervievati de Ziarul Financiar comenteaza in general pozitiv decizia de a micsora salariile si pensiile, apreciind insa ca afacerile comerciantilor vor fi afectate de masurile de austeritate si ca probabil vor avea loc reduceri de preturi ale bunurilor de consum, pentru adaptarea la evolutia cererii spre produse mai ieftine. Directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, a cumparat 10.000 de titluri ale bancii in schimbul a circa 4.300 de euro, facand figura aparte intre initiatii din cadrul bancii, care in ultima perioada au preferat sa vanda, mai scrie ZF.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-6104460
6104460
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.