Revista presei economice din Romania

Postat la 13 aprilie 2010 22 afişări

Ziarele de marti se ocupa, pe larg, de calcule si statistici: ce marfuri si servicii s-au scumpit, ce dobanzi la depozite sunt mai mari pe piata sau cu cat (ori mai curand daca) au mai scazut chiriile.

Gandul prezinta un top al dobanzilor la depozitele in lei, constatand ca de la oferte de dobanzi de 16%, cat erau anul trecut, acum cea mai mare dobanda nu mai depaseste 9% pe an, in timp ce analistii se asteapta ca pana spre sfarsitul anului sa se ajunga la 5,5-6% pe an. Alt subiect de actualitate sunt chiriile: desi numarul de oferte a crescut puternic pe piata chiriilor, proprietarii n-au redus preturile in ultimele sase luni, observa ziaristii de la Gandul. Preturile n-au scazut in ultima jumatate de an decat cu 3% la garsoniere, respectiv cu 5% la apartamentele cu 3 camere din Bucuresti.

Conform Evenimentului Zilei, mai mult de jumatate din cresterea preturilor estimata de BNR pentru intregul an a fost inregistrata deja in primele trei luni. La sfarsitul lui martie, in special pe seama pretului carburantilor, inflatia a urcat la 2,1% fata de decembrie, raportat la o tinta de inflatie pentru 2009 de 3,5% plus/minus 1%. Tot Evenimentul Zilei scrie ca nici producatorii, nici marile lanturi comerciale nu sunt de acord cu propunerea deputatului Valeriu Steriu, ca supermarketurile si hipermarketurile sa fie inchise duminica.

Romania Libera anunta ca trei producători de componente auto din Germania, Belgia si Italia, furnizori ai companiei Ford, isi vor deschide centre de productie in Parcul Industrial Craiova, ceea ce va crea in oras 3.200 de locuri de munca. Acelasi ziar discuta posibilitatea ca in 2011, tehnologia 4G de navigare pe internet de pe telefonul mobil sa devina operationala si in Romania, dupa ce tari ca Italia, Suedia, Norvegia sau Marea Britanie au adoptat-o deja sau intentioneaza s-o adopte in cursul acestui an.

"Leul tare franeaza marsul preturilor", conchide Adevarul, intr-o analiza in care arata ca mentinerea cursului de schimb a atenuat efectul scumpirilor provocate de majorarea accizelor din ianuarie, alimentele din import s-au ieftinit usor, in timp ce tarifele la servicii care se calculeaza in functie de curs (telefonie, chirie, transport cu avionul) s-au redus in primul trimestru. Si o stire despre reforma sectorului public: presedintele Basescu invita Guvernul la Cotroceni saptamana viitoare, ca sa capete explicatii de ce nu se fac disponibilizari in administratie.

Daca teoretic preturile locuintelor ar mai avea unde sa scada, fiindca n-au ajuns inca la pretul de cost, in realitate vor mai lasa la pret doar dezvoltatorii care au credite si au nevoie de bani ca sa achite creditele, afirma Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, citat de Ziarul Financiar, publicatie care face o analiza complexa a pietei locuintelor la ora actuala, de unde nu lipseste punctul de vedere al dezvoltatorilor, care sustin ca nu pot ieftini sub nivelul minim la care s-au inteles cu bancile. Ziarul Financiar consemneaza si un record - activele fondurilor mutuale au crescut cu aproape 30% in primul trimestru al anului, pana la maximul istoric de un miliard de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-5881471
5881471
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.