Revista presei economice din Romania

Postat la 24 martie 2010 14 afişări

Analiza efectelor legii insolventei persoanelor fizice este subiectul principal din paginile economice ale cotidienelor romanesti.

"Bancile: Falimentul personal va scumpi creditele", titreaza pagina economica a cotidianului Gandul. Jurnalistii scriu ca omanii ar putea avea acces tot mai greu la credite, care vor fi mai scumpe, in cazul in care legea falimentului persoanelor fizice va fi adoptata si de Camera Deputatilor, dupa ce a fost validata marti de Senat. Publicatia aduce in prim-plan si faptul ca, dupa un an de declin cu aproximativ 20%, in care afacerile lor cumulate au ajuns la 180 milioane de euro, cele patru mari lanturi de magazine de tip fast-food de pe piata romaneasca, Mc Donald's, KFC, Spring Time si Pizza Hut se pregatesc sa revina in forta.

Tema principala din Evenimentul Zilei este cea a taxelor si impozitelor care ar putea creste in 2010. Statul a demarat campania de recuperare a sumelor incasate ilegal de bugetari in 2008. Din cele 259 de milioane de euro acordate fara temei legal, Finantele spun ca pot recupera doar 1%. In timp ce, oficial, TVA sau cota unica de impozitare raman neschimbate in acest an, guvernul se bazeaza pe cresterea altor tipuri de taxe si impozite colectate, pentru majorarea veniturilor bugetare si tinerea in frau a deficitului bugetar. De pilda, Ministerul Finantelor, condus de Sebastian Vladescu, mizeaza in 2010 pe "reevaluarea" impozitelor pe proprietate, potrivit programului de convergenta 2009-2012. Sub titlul "Noaptea cumparaturilor vine cu reduceri de pana la 20%", EVZ scrie ca Proprietarii centrelor comerciale vor sa reanimeze comertul cu promotii si spectacole. Dupa prabusirea vanzarilor de anul trecut, retailerii spera sa-si revina treptat.

"Guvernul SUA se teme de "cadoul" grecesc" este titlul din pagina economica a cotidianului Romania Libera. Criza din Grecia poate afecta direct economia SUA, printre altele prin reducerea exporturilor catre zona euro si aparitia unui soc pe pietele financiare, a declarat unul dintre directorii Rezervei Federale (Fed). RL mentioneaza si faptul ca recesiunea i-a obligat pe cetatenii rusi sa-si reduca drastic consumul de produse alimentare, ceea ce a subminat cresterea industriei alimentare a tarii. Pentru a restabili cererea in domeniu, producatorii au propus din nou guvernului sa implementeze cartele de alimente pentru cetatenii nevoiasi.

Adevarul titreaza "TiriacAuto face bisnita cu vouchere "Rabla". Desi se ocupa de vanzarea masinilor second-hand, TiriacAutorulate accepta vouchere "Rabla", pe care le valorifica ulterior plasandu-le firmelor-surori din grup. Pentru a-si creste vanzarile, TiriacAutorulate cumpara vouchere de la clientii masinilor second-hand la un pret de 2.100 de lei, pe care le valorifica ulterior la 3.800 de lei. Adevarul mai scrie ca legea insolventei persoanelor fizice va reprezenta un risc suplimentar pentru banci, care se va traduce in cresterea costurilor la creditele pentru persoane fizice. Fenomenul se va accentua in cazul creditelor ipotecare, iar aplicabilitatea se va reduce la clientii cu credite mari, scriu jurnalistii, citandu-l pe vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Steven van Groningen.

"Ce miza are legea falimentului personal si de ce se opun bancherii", titreaza Ziarul Financiar. Un proiect al legii falimentului personal, initiat in toamna trecuta de senatorul PD-L Iulian Urban alaturi de alti colegi de partid, vine sa reglementeze un domeniu sensibil, al executarii contractelor de credit. Peste 10% dintre clientii persoane fizice inregistreaza in prezent restante la plata ratelor la credite, iar numarul executarilor de bunuri facute de banci ajunge la cateva sute lunar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
revista presei,
economie,
afaceri,
insolventa,
credite
/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-5772352
5772352
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.