Revista presei economice din Romania

Postat la 18 martie 2010 12 afişări

Cresterea alarmanta a pretului combustibililor si lipsa de masuri anti-criza din partea Guvernului sunt reperele zilei de vineri in paginile economice ale ziarelor nationale.

Jurnalistii de la Gandul scriu ca pretul benzinei a depasit pragul psihologic de cinci lei pe litru. Preturile la carburantii comercializati la pompa au crescut simtitor, unele sortimente ajungand sa depaseasca pragul de cinci lei pe litru. Este cazul benzinelor de tip premium comercializate de toate lanturile de distributie prezente pe piata romaneasca. Cotidianul aminteste si ca Romania se afla in ultima etapa a crizei, caracterizata printr-o usoara revenire a economiei, insa pe fondul problemelor bugetare ale statului, sustin oficialii BEI. Economistii locali spun insa ca romanii vor plati tribut crizei si anul acesta, inclusiv bugetarii, care anul trecut au fost protejati de guvern.

Pagina economica a cotidianului Evenimentul Zilei titreaza "Textilele romanesti au nevoie de haine noi". Daca nu creeaza marci proprii convingatoare, care sa atraga clienti, industria de profil din Romania ar putea muri odata cu mutarea lohnului spre est. EVZ mai scrie ca imprumuturile bancare au ajuns sa aiba o noua polita inclusa in oferta, cea a pierderii locului de munca, care acopera ratele pentru mai multe luni.

"Cum pierde statul 1.000.000 de euro pe zi" este titlul principal din pagina de economie a ziarului Romania Libera. Jurnalistii scriu ca sute de mii de proprietari nu platesc impozite pe banii incasati de la chiriasi. Patru ministri, anume Radu Berceanu, Laszlo Borbely, Vasile Blaga si Elena Udrea, si trei proiecte de lege nu au fost de ajuns pentru ca Romania sa aiba o legislatie de inchiriere a locuintelor. Aceasta este fundamentala pentru combaterea evaziunii fiscale din acest domeniu. Estimari ale unor specialisti in problemele locuirii spun ca bugetul de stat pierde anual venituri de sute de milioane de euro cu titlul de impozite care ar trebui platite de proprietarii care inchiriaza.

Adevarul scrie ca, anul trecut, aproape o treime din proiectele rezidentiale anuntate pentru Bucuresti au fost anulate sau amanate, iar multi investitori straini au decis sa-si inchida afacerile din Romania. Desi dezvoltatorii au inceput sa vorbeasca despre o revenire a pietei in 2010, statisticile sunt destul de clare: niciun semn nu indica un astfel de trend. Jurnalistii de la Adevarul amintesc si de protestul celor peste o suta de sindicalisti din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, primii doi mari producatori de energie din Romania, care au pichetat sediul Guvernului aseara, protestand impotriva deciziei Executivului de a reorganiza sectorul energetic in doua noi companii.

"Joburi pe salarii de pana la 12.000 de euro la un targ pentru medici", titreaza Ziarul Financiar. Medicii romani care vor sa lucreze in strainatate pot castiga intre 2.000 si 12.000 de euro, aceasta fiind oferta anuntata de firmele de recrutare care vor participa in acest weekend la Targul International de Cariere Medicale. Oferta salariala nu a scazut fata de luna octombrie a anului trecut, cand a avut loc cea mai recenta editie a targului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
revista presei,
economie,
afaceri,
criza,
combustibil
/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-5757552
5757552
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.