Revista presei economice din Romania

Postat la 08 martie 2010 14 afişări

Prognozele economice pesimiste si impactul programului Prima Casa 2 sunt subiectele principale din paginile economice ale cotidienelor romanesti.

"Vanzatorul de baloane: cum a tratat Guvernul Boc criza cu stimuli imaginari", titreaza prima pagina a cotidianului Gandul . Jurnalistii scriu ca efectele masurilor anticriza pe care guvernul Boc le-a luat anul trecut sunt "mai degraba imaginare decat reale", in conditiile in care desi, teoretic, Romania a luat un credit de 13 miliarde de euro de la FMI pentru investitii, tocmai acest capitol a fost neglijat de oficialii de la Palatul Victoria. Publicatia aduce in prim-plan si faptul ca, in timp ce statul se chinuie sa taie din cheltuielile de personal si sa-si eficientizeze aparatul administrativ, sub presiunea acordului stand-by cu FMI, privatii au o reteta mult mai simpla: apeleaza la firmele de evaluare, care le spun exact daca angajatii isi merita banii sau nu.

Tema principala din Evenimentul Zilei este cea a programului Prima Casa 2. Dezvoltatorii mizeaza pe programul "Prima casa 2" pentru a-si vinde garsonierele si apartamentele finalizate deja. Acolo unde suma depaseste valoarea garantata, au aparut si solutii noi. Cei 60.000 de euro ga rantati de guvern prin programul "Prima casa" au devenit etalon pentru dezvoltatorii imobiliari, dar si pentru clienti, care sanctioneaza preturile ce depasesc aceasta suma. Sub titlul "TVA-ul platit de doua ori se castiga in instanta UE", EVZ scrie ca firmele care au virat nejustificat in conturile statului de doua ori acelasi TVA isi pot recupera banii daca ajung la Curtea Europeana de Justitie.

"Premierul ordona: "Fara birocratie la Prima Casa" este titlul din pagina economica a cotidianului Romania Libera. 21 de banci pot da de astazi credite prin noua formula a Programului "Prima Casa". Plafonul total de garantare este, in 2010, de 700 milioane euro. Cuprins de pragmatism, seful Executivului din cea mai functionareasca tara a UE le ordona bancherilor: "Fara birocratie!".

Adevarul anticipeaza un scenariu ingrijorator: Somaj mai mare, de 9%, si crestere economica mai mica, de doar 0,2%, in 2010. Executivul se arata optimist in declaratii, dar rezervat in estimari privind evolutia economica in hartiile oficiale. Intr-un scenariu de risc, Guvernul se asteapta ca economia Romaniei sa cresca cu doar 0,2% in acest an, cu peste un punct procentual mai putin decat in scenariul de baza al Guvernului, care indica o crestere a PIB de 1,3%.

"Optimismul autoritatilor este contrazis de realitate, ca in 2009. Guvernul aduce mai nou in discutie "crestere economica zero", titreaza Ziarul Financiar. Pas cu pas optimismul se destrama ca in 2009: Guvernul avanseaza mai nou "crestere zero", in timp ce presedintele Traian Basescu vorbeste despre "un nou imprumut". Romania avanseaza in anul economic 2010 pe acelasi ton optimist al autoritatilor ca in urma cu un an cand criza era negata, iar imprumutul record de 20 mld. euro de la FMI si UE era prezentat drept o "centura de siguranta", insa nimeni nu spune de ce "pariurile" pierdute in 2009 ar avea de data aceasta sorti de castig.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-5723577
5723577
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.