Reuniune de urgenţă în Europa: Preţul la gaze a crescut cu 20% de ieri până azi, după ce Rusia a tăiat livrările către Polonia şi Bulgaria pentru că nu au plătit în ruble. Bruxellesul îl acuză pe Putin de şantaj. Germanii încearcă să găsească soluţii cu partenerii

Autor: Răzvan Botea Postat la 27 aprilie 2022 264 afişări

Reuniune de urgenţă în Europa: Preţul la gaze a crescut cu 20% de ieri până azi, după ce Rusia a tăiat livrările către Polonia şi Bulgaria pentru că nu au plătit în ruble. Bruxellesul îl acuză pe Putin de şantaj. Germanii încearcă să găsească soluţii cu partenerii

Berlinul a declarat că discută decizia Gazprom din Rusia de a opri fluxurile de gaze către Polonia şi Bulgaria cu partenerii Uniunii Europene şi, deşi această mişcare este considerată a fi îngrijorătoare, securitatea aprovizionării este garantată în prezent, transmite Bloomberg.

„Per total, fluxurile de gaze sunt în prezent la un nivel stabil, dar monitorizăm situaţia foarte îndeaproape”, a declarat miercuri Ministerul Economiei din Berlin într-o declaraţie trimisă prin e-mail, citat de Bloomberg.

Miercuri dimineaţa, Gazprom a emis o declaraţie în care a spus că a oprit livrările atât către Polonia, cât şi către Bulgaria - ambii mari consumatori de gaz rusesc - din cauza plăţilor care nu au fost efectuate în moneda rusă. A spus că livrările vor fi reluate odată ce aceste plăţi vor fi efectuate.

Preţul contractelor futures, care urmăresc preţul en-gros al gazului din Europa, a crescut cu aproximativ 20%, iniţial, apoi a scăzut până la o creştere de 8%, la 106 euro/MWh. Preţurile sunt de peste şase ori mai mari decât acum un an, transmite Financial Times.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a acuzat Rusia că a încercat să folosească gazul ca „instrument de şantaj”, după decizia Gazprom de a suspenda livrările.

Într-o declaraţie, ea a numit acţiunea Rusiei „nejustificată şi inacceptabilă” şi spus că Rusia este un furnizor de gaz nesigur. Von der Leyen a spus că UE este pregătită pentru acest scenariu, pe măsură ce tensiunile cresc între Rusia şi Occident cu privire la invazia din Ucraina. UE a lucrat pentru a asigura livrări alternative şi „cele mai bune” niveluri posibile de stocare a gazelor, a adăugat ea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
gaze,
rusia,
bulgaria

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.