Restanţele la creditele în valută au sărit de pragul de 4 miliarde de euro

Autor: Ciprian Botea Postat la 04 martie 2013 53 afişări

Companiile şi populaţia aveau rate neplătite la timp la creditele în valută luate de la bănci de peste 4 miliarde de euro (echivalentul a 17,8 mld. lei) la sfârşitul lunii ianuarie, în creştere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor.

Restanţele la creditele în valută au sărit de pragul de 4 miliarde de euro

Companiile şi populaţia aveau rate neplătite la timp la creditele în valută luate de la bănci de peste 4 miliarde de euro (echivalentul a 17,8 mld. lei) la sfârşitul lunii ianuarie, în creştere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor. Acestea reprezentau 12,6% din totalul împrumuturilor acordate în monedă străină. Doar în ultimele şase luni restanţele la valută s-au majorat cu echivalentul a o jumătate de miliard de euro, iar ponderea în total împrumuturi a urcat cu 2,5 puncte procentuale. Spre comparaţie, restanţele la lei au crescut cu circa 24% în ultimul an, până la 11,5 miliarde de lei. Ca pondere în totalul împrumuturilor în moneda naţională acestea reprezintă însă 13,5%. La lei, volumul restanţelor a crescut cu 18% în ultimul an şi a ajuns la 10 miliarde de lei la finalul lunii iunie, reprezentând 12% din volumul total al finanţărilor în lei. Restanţele la creditele în lei au înregistrat un avans mai puternic la începutul crizei, dar ulterior ritmul de creştere s-a aplatizat. În schimb, clienţii cu împrumuturi în valută au început să resimtă presiunea deprecierii cursului de schimb abia în ultimul an. Avansul puternic al restanţelor la creditele în valută reflectă probleme în creştere cu creditele ipotecare de valori mari, afirmaţie susţinută şi de creşterea constantă a restanţei medii. 

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
valuta,
credite,
restante
/actualitate/restantele-la-creditele-in-valuta-au-sarit-de-pragul-de-4-miliarde-de-euro-10632034
10632034
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.