Refugiată: "În fiecare dimineaţă, când mă trezesc aici şi aud avioane, mi-e teamă că războiul poate veni aici, în România" / Integrarea ucrainienilor care decid să rămână în România ar trebui să fie o prioritate a statului

Postat la 22 martie 2022 157 afişări

Refugiată: "În fiecare dimineaţă, când mă trezesc aici şi aud avioane, mi-e teamă că războiul poate veni aici, în România" / Integrarea ucrainienilor care decid să rămână în România ar trebui să fie o prioritate a statului

Peste 520.000 de persoane din Ucraina s-au refugiat în România de la începutul războiului. Cei mai mulţi au trecut doar în trazit prin ţara noastră, dar 80.000, în principal femei cu copii mici, au rămas.

Un exemplu de persoană care a decis să rămână în România este Maria, care a acordat un interviu pentru Reuters. Ea a plecat din Kiev împreună cu fiica sa Amelia, fiul ei de şapte ani, Kirill, şi părinţii ei, după ce a auzit explozii în apropiere. Maternitatea în care a născut în urmă cu patru luni nu mai există.

"În Kiev aveam o viaţă foarte frumoasă, dar acum nu mai am nimic, doar copiii mei", a spus ea.

"Am pierdut totul. În fiecare dimineaţă, când mă trezesc aici şi aud avioane, mi-e teamă că războiul poate veni aici, în România."

Ea a închiriat un apartament în Bucureşti şi aşteaptă ca soţul ei, care lucrează la bordul unei nave, să se întoarcă pentru a decide ce va face în continuare.

Teama Mariei este justificată. OMS a publicat astăzi un raport în care precizează că aproximativ o jumătate de milion de refugiaţi din Ucraina care s-au refugiat în Polonia au nevoie de sprijin pentru tulburări de sănătate mintală, iar 30.000 au probleme grave de sănătate mintală, a declarat marţi reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Polonia.

Refugiaţii care sosesc în Polonia suferă de o serie de probleme de sănătate, inclusiv diaree şi deshidratare, dar principala nevoie este de sprijin din cauza traumelor, a declarat Paloma Cuchi, reprezentantul OMS în Polonia, în cadrul unui briefing la Geneva.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
razboi,
avioane

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.