Războiul declaraţiilor. Barna îi răspunde lui Cîţu pe Facebook

Autor: Andreea Tobias Postat la 16 aprilie 2021 97 afişări

Vicepremierul Dan Barna îi răspunde pe Facebook premierului Florin Cîţu, care îi ceruse să vină cu explicaţii publice şi în Guvern despre acuzaţiile lui Vlad Voiculescu privind cifrele românilor morţi de COVID-19.

Războiul declaraţiilor. Barna îi răspunde lui Cîţu pe Facebook

Dan Barna precizează pe Facebook că a fost informat joi, de echipa de la Ministerul Sănătăţii, că verifică posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi.

„Am solicitat imediat secretarulului de stat să facă o notă de informare premierului Florin Cîţu, cu stadiul situaţiei, pentru a putea decide măsurile pe care le va considera necesare în calitate de ministru interimar al Sănătăţii. Nota a fost transmisă conform nr. de înregistrare la cabinetul premierului ieri, 15 aprilie, la ora 11:05. Ulterior, în cadrul şedinţei de Guvern de ieri i-am transmis premierului ca am fost informat că este o situaţie în analiză la Ministerul Sănătăţii legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de COVID-19 şi că am cerut să-i fie trimisă şi că a primit o notă pe acest subiect. Premierul, ca ministru interimar al Sănătăţii, mi-a comunicat că va analiza aceste informaţii”, scrie Barna.

Florin Cîţu a fost întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, despre datele prezentate de Vlad Voiculescu privind raportarea greşită a românilor morţi de COVID-19.

„Îi cer public domnului vicepremier Barna să prezinte în şedinţa de Guvern şi public dacă avea cunoştinţă de aceste acuzaţii şi cu ce soluţii a venit. Şi aici sunt foarte serios. Domnul vicepremier Barna este coordonatorul MS, dacă avea cunoştinţe de aceste acuzaţii şi nu le-a prezentat şi vedem ce s-a întâmplat, să vedem ce soluţii a dispus”, a spus Cîţu.

Premierul a precizat că în nicio şedinţă de Guvern de până nu a fost prezentată o notă de informare în care să fie prezentate aceste acuzaţii, el spunând că dacă ar fi ştiut, ar fi luat măsuri.

„De fiecare dată când mi-au fost prezentate deficienţe într-un minister, am luat măsuri. Nu am aşteptat să le anunţ mai târziu”, a mai spus Cîţu.

Există diferenţe fundamentale între decesele reale şi cele raportate, a spus fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în prima ieşire publică după demiterea sa: „îl rog pe domnul ministru interimar să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale anul trecut, cu privire la raportarea deceselor din spitalele COVID-19. Nu aş vrea să arunc numere pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră ne arată că există diferenţe fundamentale înre numerele reale şi cele raportate”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
barna,
cîţu,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.