Raport PSD: Să nu ne concentrăm doar pe reforme care ţin de dorinţele apropiaţilor noştri

Autor: Departamentul Politic Postat la 20 martie 2015 30 afişări

PSD nu trebuie să se concentreze doar pe reforme care ţin de dorinţele apropiaţilor, ci să răspundă şi celor care consideră că nu este suficient de apropiat de tineri şi clasa de mijloc, în condiţiile în care bazinul tradiţional al stângii, cel al muncitorilor, e în scădere, se arată în raportul PSD

Documentul, pe care liderul PSD, premierul Victor Ponta, îl va prezenta la Consiliul Naţional, reunit vineri şi sâmbătă, arată că, din anii ’90 şi până în prezent, geografia electorală a partidului a rămas neschimbată, iar bazinul electoral al PSD a rămas, practic, mereu în "Vechiul Regat" (Moldova, Muntenia, Oltenia, parţial Dobrogea), fiind, poate, utilă o redefinire ideologică, o clarificare a principiilor şi obiectivelor pentru societate, în vederea pregătirii cât mai bune a mesajului partidului pentru viitorul ciclu electoral.

"PSD-ul real, cel care contează şi în ochii susţinătorilor şi votanţilor, dar şi în ochii publicului larg, trebuie să fie un partid care să ofere răspunsuri la întrebările tuturor. Nu trebuie să ne concentrăm doar pe reforme care ţin de dorinţele apropiaţilor noştri, ci şi pe cele pe care ni le cer oamenii obişnuiţi, cei care văd în PSD astăzi un partid insuficient de apropiat de clasa de mijloc, de noile generaţii sau de alte categorii în faţa carora nu suntem suficient de convingători, cei care poate cred că avem nevoie de o nouă clarificare ideologică, cei care simt nevoia unei îmbunătăţiri a activităţii noastre în rândul tinerilor, a celor din diaspora sau din online. Fără a gândi un proiect de reformă menit a satisface dorinţele adversarilor noştri (pe care nu i-ar mulţumi, de fapt, decât dispariţia PSD de pe scena politică), trebuie să fim suficient de înţelepţi să alegem paşi şi strategii prin care să dăm răspunsuri tuturor –şi celor care vor de la noi mai multă solidaritate şi grijă faţă de cei aflaţi în nevoie, dar şi celor care se tem de un PSD prea puternic şi care poate părea o sursa de corupţie şi de întoarcere spre trecut", se afirmă în document.

Conducerea PSD mai arată că, în pofida succeselor obţinute la nivel european de către formaţiunile de stânga, realitatea electorală este că formaţiunile cuprinse în acest curent trebuie să se adapteze unor procese socio-demografice ce au modificat realitatea societăţilor europene.

"Pe de o parte, datorită creşterii sectorului terţiar, bazinul tradiţional al stângii – muncitorii industriali – este în scădere. Pe de altă parte, este evident că stânga poate oferi răspunsuri pentru problemele grave cu care categorii sociale aprarent disparate – tinerii, profesioniştii din servicii, persoanele marginalizate social – se confruntă. Sarcina cea mai importantă a stângii este de a explica faptul că problemele cu care se confruntă diferite grupuri sociale sunt de fapt legate şi că soluţia cea mai la îndemână constă ân reconstruirea statului social", este concluzia din raport.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PSD,
RAPORT,
/actualitate/raport-psd-sa-nu-ne-concentram-doar-pe-reforme-care-tin-de-dorintele-apropiatilor-nostri-14022677
14022677
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.