Raport: Dobânzile plătite de stat nu mai scad fără un acord cu FMI, rating mai bun S&P sau tăierea ratei BNR

Postat la 04 aprilie 2013 29 afişări

Costurile de împrumut pe termen lung ale României ar putea să scadă substanţial doar dacă Guvernul încheie un acord cu FMI, agenţia Standard&Poor's (S&P) îmbunătăţeşte ratingul ţării sau Banca Naţională a României (BNR) reduce dobânda cheie, se arată într-un raport al grupului austriac Raiffeisen.

Raport: Dobânzile plătite de stat nu mai scad fără un acord cu FMI, rating mai bun S&P sau tăierea ratei BNR

 Statul s-a finanţat în ultimele luni la costuri în scădere, ca urmare a cererii din partea investitorilor străini şi a strategiei de împrumut a Guvernului.

În decembrie şi ianuarie randamentele au coborât, în pofida sumelor mari împrumutate de Ministerul de Finanţe, ca urmare a achiziţiilor străinilor. După ce şi-a format un fond de lichidităţi, Guvernul a schimbat abordarea şi a limitat împrumuturile, sporind presiunea pe costurile de împrumut.

"Randamentele ar putea aluneca mai jos în trimestrul al doilea, mai ales pentru certificatele de Trezorerie, întrucât ne aşteptăm ca Ministerul de Finanţe să atragă sumele planificate, iar BNR să relaxeze condiţiile privind lichiditatea. Pe de altă parte, considerăm că potenţialul declinului randamentelor pentru obligaţiuni este limitat. În primul rând, acestea sunt aproape de nivelul dobânzii cheie de 5,25%, iar orice declin sub acest prag va fi probabil doar temporar. În al doilea rând, volumul mare estimat pentru achiziţiile nerezidenţilor sugerează că cea mai mare parte a achiziţiilor acestora a avut loc", se arată în raportul Raiffeisen.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bnr,
acord,
fmi,
raport,
rating,
s&p,
dobanzi,
rata,
refuz,
scadere,
agentie,
austriac,
banca
/actualitate/raport-dobanzile-platite-de-stat-nu-mai-scad-fara-un-acord-cu-fmi-rating-mai-bun-s-p-sau-taierea-ratei-bnr-10713044
10713044
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.