Raiul imobiliarelor din Europa este pe cale să se prăbuşească. Inflaţia ameninţă să răstoarne una dintre cele mai efervescente pieţe de real-estate de pe continent

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 23 august 2022 2686 afişări

Raiul imobiliarelor din Europa este pe cale să se prăbuşească. Inflaţia ameninţă să răstoarne una dintre cele mai efervescente pieţe de real-estate de pe continent

Preţul imobilarelor din Suedia a continuat să scadă semnificativ în iulie, pe fondul unei inflaţii galopante care ridică costul vieţii în ţară şi care ameninţă să distrugă una dintre cele mai fierbinţi pieţe de real-estate din Europa, scrie Bloomberg.

În iulie, indicele HOX Sweden a indicat o scădere a preţurilor pentru locuinţe cu 3%, comparativ cu luna precedentă.

Scăderea subliniată de indicele care măsoară preţul apartamentelor din ţară, a generat temeri privind o corecţie care s-ar putea transforma într-o prăbuşire a pieţei de real-estate suedeze şi care ar putea genera complicaţii mult mai ample. Preţurile au înregistrat în iunie cea mai mare scădere de la ultima criză financiară globală şi până în prezent.

Singurele date pozitive ale raportului HOX sunt legate de Stockholm, cel mai populat oraş al Suediei, unde preţurile au crescut cu 1,4% în primele două săptămâni din august. Cu toate acestea, cei din imobiliare sunt de părere că este încă prea devreme pentru a spune dacă această creştere este cauzată de apetitul oamenilor pentru imobiliare, care se activează odată cu finalul verii sau dacă este vorba despre o întrerupere a aceestui trend.

„Evoluţia pieţei, mai ales după finalul verii, va fi importantă. Sentimentul negativ care caracterizează  piaţa în aceest moment nu a apărut din cauza condiţiilor proaste, ci din teama că lucrurile s-ar putea înrăutăţi”, a declarat un reprezentant al agenţiei imobiliare Erik Olsson.

Analiştii se aşteaptă la o dublare a ratei de politică monetară a Riskbank, banca centrală a Suediei, începând cu luna septembrie. Aceasta ar putea ajunge până la 1,5%, chiar în momentul în care agenţiile imobiliarea se aşteaptă la o revenire a efervescenţei în piaţă, care să ofere o imagine mai clară asupra direcţiei în care se îndreaptă aceasta.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.