Raiffeisen: Pietele externe, principalul factor care influenteaza cursul leului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 13 iulie 2011 25 afişări

Este foarte probabil ca evolutiile de pe pietele externe sa ramana principalul factor determinant pentru cursul de schimb leu/euro in urmatoarea perioada, a comentat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

"Companiile locale cumpara in general euro, in timp ce tranzactiile facute de jucatorii straini sunt marcate puternic de evolutiile de pe pietele externe", afirma Dumitru. Aversiunea crescanda fata de risc de pe pietele externe a lovit si leul, si alte monede din regiune, astfel incat "leul nu a putut profita de anuntul Fitch privind imbunatatirea ratingului Romaniei, care a fost plasata in categoria recomandata investitorilor, iar aprecierea leului s-a dovedit de scurta durata".

Leul a atins, marti, cel mai scazut nivel fata de euro din acest an, cu o rata de schimb de 4,28 lei/euro, dupa ce in cursul tranzactiilor a depasit inclusiv pragul de 4,29 lei/euro. Bursa a cazut, la randul ei, cu 2%. Fenomenul este departe de a fi limitat la Romania, toate bursele si pietele valutare est-europene traversand un moment de volatilitate crescuta, din cauza noii acutizari a problemei datoriilor suverane din zona euro.

Atentia speculatorilor s-a focalizat mai nou pe Italia, considerata brusc urmatoarea vulnerabilitate a zonei euro dupa Grecia, in conditiile in care problema datoriei grecesti n-a fost inca rezolvata, facand obiectul reuniunilor din aceasta saptamana ale oficialilor europeni. Randamentele obligatiunilor italiene au crescut, iar in media au inceput sa apara deodata analize despre vulnerabilitatile Italiei, ba chiar speculatii despre cine ar putea urma dupa Italia si Spania in spirala prabusirii zonei euro (raspunsul, previzibil de anul trecut pentru oricine a urmarit aceste speculatii, fiind ca urmatoarea vizata ar fi Franta). Pe acest fundal a intervenit, marti, si retrogradarea de catre Moody's a Irlandei in categoria de rating speculativ, la doar cateva zile dupa un verdict similar pentru Portugalia.

Raiffeisen prevede insa ca episodul de depreciere a leului va fi de scurta durata, pastrandu-si estimarea privind un curs de 4,15 leu/euro pentru finele lunii septembrie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/raiffeisen-pietele-externe-principalul-factor-care-influenteaza-cursul-leului-8493120
8493120
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.