Rafila despre coronavirus în România: Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă

Autor: Andreea Tobias Postat la 30 septembrie 2020 113 afişări

Rafila despre coronavirus în România: Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă

Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă a Covid-19, spune prof. dr. Alexandru Rafila, şi pot apărea probleme foarte serioase dacă numărul celor din terapie intensivă continuă să crească. Rafila nu exclude să se ajungă la 2.000 de îmbolnăviri pe zi.

Rafila a declarat, miercuri, la Digi24, că toate ţările europene se află pe un trend crescător, iar în aceeaşi situaţie este şi România, cu diferenţa că a avut un număr destul de mare de cazuri permanent şi o creştere liniară începând cu data de 1 iunie.

În ce priveşte raportarea testelor efectuate duminică, Rafila a spus că cifrele îl fac să creadă că România se află într-un moment de transmitere comunitară intensă: „Nu este exclus ca în această săptămână să înregistrăm acea cifră la care toată lumea face referire - 2.000 de cazuri - pentru că în mod evident am avut o creştere în cele două săptămâni care au trecut cu peste 1700 de cazuri în câteva zile şi este de aşteptat ca pe măsură ce procesul probelor pozitive creşte să avem şi în această săptămână o evoluţie în acelaşi sens”.

Întrebat care este soluţia, în condiţiile în care în Capitală nu mai sunt locuri libere în spitalele Covid, Rafila a răspuns că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care coordonează repartiţia persoanelor bolnave care au nevoie de terapie intensivă, va găsi o soluţie „pentru un timp”.

Pe măsură ce capacitatea spitalelor se apropie de un nivel maxim, „pot apărea probleme foarte serioase”, a adăugat Rafila.

„Trebuie gândită o realocare a paturilor existente pentru alte tipuri de patologii. Lucrurile se complică. Sper să fim suficient de înţelepţi să nu repetăm o experienţă prin care au trecut ţări precum Italia sau Franţa sau Spania”, a adăugat acesta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rafila,
covid,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.