PwC: 1 din 2 manageri de proiect întrevăd adoptarea Inteligenţei Artificiale în profesia lor în următorii cinci ani

Autor: Cristina Bellu Postat la 16 decembrie 2020 20 afişări

Capacitatea organizaţiilor de a integra rapid tehnologia şi instrumentele pe măsură ce acestea se schimbă şi evoluează, reprezintă o trăsătură definitorie în supravieţuirea şi dezvoltarea companiilor în următorii ani.

PwC: 1 din 2 manageri de proiect întrevăd adoptarea Inteligenţei Artificiale în profesia lor în următorii cinci ani

Capacitatea organizaţiilor de a integra rapid tehnologia şi instrumentele pe măsură ce acestea se schimbă şi evoluează, reprezintă o trăsătură definitorie în supravieţuirea şi dezvoltarea companiilor în următorii ani.

Astfel, pentru a rămâne competitivă, fiecare organizaţie ar trebui să adopte Inteligenţa Artificială (I)A şi să construiască un ecosistem viabil. Companiile care nu reuşesc să integreze IA nici măcar în anumite segmente operaţionale, în următorii 10 ani, vor rămâne în urmă faţă de competitorii lor, menţionează Gabriel Voicilă, Partener PwC România şi Oana Stanciu, Senior Manager, într-o analiză care are la baza un studiu realizat de PwC România şi International Project Management Association (IPMA).

"Asemenea tuturor funcţiilor, şi managementul de proiect va avea o componenta de automatizare, astfel încât responsabilităţile de rutină vor fi preluate în viitor de IA", spun specialiştii PwC.

Raportul PwC arată că peste jumătate (52%) dintre profesioniştii în management de proiect întrevăd apariţia Asistentului Digital şi adoptarea Inteligenţei Artificiale în profesia lor în următorii cinci ani.

Rolurile care au cea mai mare probabilitatea de a fi preluate de IA în managementul proiectelor, în următorii cinci ani, sunt Project manager assistant (52%) şi Project manager adviser (44%).

În plus, mai mult de jumătate dintre managerii de proiect estimează o accelerare a procesului de digitalizare în mediul de afaceri prin implementarea de soluţii inteligenţa artificială (IA), de la asistenţi digitali, la soluţii autonome ce produc schimbări profunde în modul în care percepem şi utilizăm tehnologia.

Totodată,  peste 56% din respondenţi sunt conştienţi de existenţa unei strategii digitale în cadrul companiilor în care activează, acestea din urmă fiind preocupate de modul în care pot comunica şi valorifica mai bine oportunităţile pe care IA le oferă.

În prezent, doar 4% dintre respondenţi folosesc IA în mod curent, dar aproximativ 65% au un plan de implementare a IA în următoarele 3 până la 6 luni sau au demarat deja proiecte de transformare în acest sens, care implică instrumente de analiză complexe, asistenţi digitali sau RPA (robotic process automation), potrivit datelor PwC.

În acelaşi timp, doar 23% din total respondenţi au experienţă în utilizarea IA în managementul de proiecte, ceea ce indică faptul că adoptarea IA este în fază incipientă. 

Astfel că, pe lângă investiţiile în tehnologie, pe care soluţiile de IA le presupun, sunt necesare investiţii în upskilling (dezvoltarea competenţelor) pentru angajaţi. Talentul şi expertiza internă pentru a dezvolta tipul de ecosistem şi soluţiile care pot maximiza capacităţile IA sunt vitale pentru organizaţiile actuale.

Sondajul a fost derulat în perioada aprilie-august 2020 în rândul a aproximativ 300 de profesionişti implicaţi în coordonarea proiectelor strategice cu componenta tehnologică din principalele ramuri de activitate, pentru a identifica implicaţiile utilizării Inteligenţei Artificiale în managementul proiectelor.

Rezultatele studiului au confirmat astfel că nevoia digitalizării este strâns legată de adoptarea instrumentelor potrivite, dar şi a unui ghid de bune practici, esenţiale pentru a putea crea valoare prin tehnologiile ce utilizează inteligenţa artificială (IA) şi pentru a permite progresul tehnologic şi implicit cel economic.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

ZF.ro
O nouă pandemie! Anunţul teribil care vine în mijlocul pandemiei de COVID O nouă pandemie! Anunţul teribil care vine în mijlocul pandemiei de COVID
Cele două oraşe din România care au luat faţa marilor capitale ale lumii, precum Londra şi Paris, şi au lăsat în urmă Bucureştiul ee
Mediafax
Elon Musk este dispus să ofere 100 de milioane de dolari pentru cea mai eficientă tehnologie de captare a carbonului Elon Musk este dispus să ofere 100 de milioane de dolari pentru cea mai eficientă tehnologie de captare a carbonului
Probleme în prima zi de mandat pentru Joe Biden. Preşedintele a fost criticat pentru că a încălcat un ordin executiv pe care-l aprobase cu câteva ore înainte
MonitorulApararii
Scandal în SUA, după ce militarii din Garda Naţională, care au păzit Capitoliul, au fost daţi afară din clădire şi şi-au petrecut noaptea într-o parcare sau chiar în aer liber Scandal în SUA, după ce militarii din Garda Naţională, care au păzit Capitoliul, au fost daţi afară din clădire şi şi-au petrecut noaptea într-o parcare sau chiar în aer liber
Armata turcă decimată de Erdogan. Alţi peste 200 de militari au fost reţinuţi marţi. În ultimii patru ani, peste 20.000 de militari au fost daţi afară sau arestaţi
MonitorulPartidelor
Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat
Tomac, despre Năsui şi Ciucu: Pretinşi politicieni moralişti. Justificare ieftină şi micime
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN Poliţia „veselă” COMENTARIU Valeriu ŞUHAN Poliţia „veselă”
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN Operaţiunea „Mioriţa”

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.