Publicarea pe internet a pozelor cu maşini parcate necorespunzător este ilegală. Care este pedeapsa

Postat la 11 august 2021 922 afişări

Publicarea pe internet a pozelor cu maşini parcate necorespunzător este ilegală. Care este pedeapsa

Românii care obişnuiesc să posteze imagini pe internet cu posibile abateri de la legislaţia rutieră săvârşite de şoferii unor maşini (de exemplu, parcarea ilegală), iar în imagini apare şi numărul de înmatriculare, pot fi consideraţi operatori de date personale şi trebuie să respecte principiile prelucrării datelor, altfel riscă să fie amendaţi.

Concluzia apare în raportul de activitate pe anul 2020 al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), document publicat vineri pe site-ul instituţiei. În plus, ANSPDCP subliniază că, de principiu, monitorizarea respectării regulilor de circulaţie cade în competenţa poliţiei.ro

Autoritatea română de protecţie a datelor a arătat, în primă fază, că informaţiile legate de numerele de înmatriculare ale maşinilor reprezintă date cu caracter personal, deoarece duc la identificarea, în mod indirect, a proprietarilor acestora (persoane fizice).

Prin urmare, potrivit legislaţiei (Regulamentului general privind protecţia datelor – GDPR), cei ce prelucrează astfel de date, indiferent dacă vorbim despre o persoană fizică sau una juridică, au calitatea de operator de date cu caracter personal şi obligaţia de a respecta prevederile legale din domeniul protecţiei datelor.

Publicarea fotografiilor cu maşini parcate ilegal, de exemplu, poate fi în continuare posibilă, dacă persoana vizată şi-a dat consimţământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal. În acest caz, GDPR stabileşte că „operatorul trebuie să fie în măsură să demonstreze că persoana vizată şi-a dat consimţământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal”.

Cititi mai multe pe www.alephnews.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ilegal,
internet

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.