PSD: Legea plafonării preţurilor la energie, promovată de Virgil Popescu, nu oferă protecţie reală

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 05 ianuarie 2022 61 afişări

Legea plafonării preţurilor la energie, promovată de ministrul Energiei Virgil Popescu, nu oferă o protecţie reală a cetăţenilor afectaţi puternic de majorarea accelerată a preţurilor la energie, susţine PSD, care va cere în şedinţa coaliţiei modificarea legii.

PSD: Legea plafonării preţurilor la energie, promovată de Virgil Popescu, nu oferă protecţie reală

„PSD va solicita, în prima şedinţă a Coaliţiei de guvernare, adoptarea în regim de urgenţă a unor modificări şi completări la legislaţia privind protecţia cetăţenilor faţă de creşterea galopantă a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Este evident că actuala Lege a plafonării preţurilor la energie, promovată de ministrul Energiei Virgil Popescu şi adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu oferă o protecţie reală a cetăţenilor afectaţi puternic de majorarea accelerată a preţurilor la energie. Pe lângă impactul social negativ resimţit în mod direct de creşterea uriaşă a facturilor la energie, legea promovată de ministrul Popescu în guvernarea anterioară poate provoca efecte negative în lanţ la nivelul întregii economii, întrucât preţurile la energie vor avea o pondere însemnată în creşterea inflaţiei care se anunţă pentru intervalul următor”, potrivit unui comunicat de presă al PSD.

Social-democraţii consideră că Guvernul şi coaliţia de guvernare trebuie să ia măsuri urgente pentru diminuarea acestor efecte negative şi pentru protejarea adecvată a populaţiei vulnerabile şi a companiilor româneşti.

Potrivit sursei citate, principalele soluţii pe care PSD le va propune în Coaliţia de guvernare sunt acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie, simplificarea procedurilor de plată a compensaţiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată, reglementarea unor sancţiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislaţia în vigoare şi extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie şi la IMM-urile afectate puternic de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

„Toate soluţiile care vor fi stabilite în cadrul Coaliţiei de guvernare trebuie să fie adoptate rapid, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-un proiect de lege promovat de guvern şi aprobat de Parlament într-o sesiune extraordinară”, se arată în comunicatul PSD.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
psd,
preţuri,
energie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.