Propunere INSP, pentru deschiderea şcolilor din toamnă: 15 elevi vor fi în clasă, iar restul online

Autor: Otilia Serescu Postat la 17 iunie 2020 120 afişări

Propunere INSP, pentru deschiderea şcolilor din toamnă: 15 elevi vor fi în clasă, iar restul online

INSP a publicat o serie de recomandări pentru reluarea activităţilor din şcoli, din toamnă, în contextul epidemiei. La ore ar urma să participe maximum 15 elevi, iar ceilalţi ar trebui să studieze online. Durata unei ore va fi de cel mult 30 de minute, conform ghidului.

Ghidul INSP a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, dar ulterior a fost retras.

„În clasă, predarea ar trebui organizată în clase de maximum 10-15 elevi, astfel încât să fie alocată o suprafaţă de minim 4 mp pentru fiecare elev şi 4 mp suplimentari pentru profesor. Este posibilă creşterea numarului de elevi în funcţie de condiţiile locale, dar trebuie îndeplinită condiţia unui singur copil în bancă. Scaunele şi banca trebuie dispuse astfel încât distanţa între bănci să fie cât se poate de mare, de preferinţă lângă pereţi, daca spatiul permite acest mod de aranjament, de exemplu prin pastrarea unui pupitru gol intre 2 pupitre ocupate”, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Numărul de ore petrecute de elevi la şcoala ar trebui să fie limitat.

„Recomandăm un maxim de 4 ore/zi, durata orei de maxim 30 min, durata pauzei de maxim 20 minute, pentru a se permite timpul necesar spalatului eficient al mainilor; Participarea alternativă a elevilor, prin rotatie, la orele de clasa on line a unei părţi din elevi, ceilalţi fiind prezenţi fizic la şcoală ( de preferat în primă etapă întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev) ; Alternarea orelor de curs cu activitati in aer liber : în măsura în care este posibil una dintre ore/zi să se deruleze în spaţii deschise (curtea scolii)”, potrivit sursei citate.

Experimentele la orele de chimie/fizică/biologie, care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi, nu trebuie organizate.

„Elevii nu se vor muta din clasa de bază in laboratoare. Experimentele pot fi prezentate pe inregistrări video”, potrivit sursei arătate anterior.

Nu vor fi permise organizarea de cluburi şcolare sau grupuri de hobby sau alte activităţi care presupun participarea simultana a unui număr mai mare de trei elevi.

De asemenea, ghidul cuprinde şi recomandări pentru orele de educaţie fizică.

„Aceste ore/activităţi se vor desfăşura la finalul cursurilor, pentru ca elevii să poată pleca direct acasă. La orele de educaţie fizică, sub atenta supraveghere şi îndrumare a cadrelor didactice, se pot desfăşura doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber, dar cu respectarea anumitor reguli: i. Fotbal se va juca la o singură poartă, numărul maxim de jucători este 5 (4 jucători de câmp şi un portar) şi doar portarul (care va purta obligatoriu mănuşi) poate atinge mingea cu mâna; repunerea mingei în joc de la marginea terenului se va face doar cu piciorul; Mingea va fi dezinfectată după fiecare meci jucat. ii. Baschet fiecare elev va avea mingea proprie şi va arunca la coş, pe rând, păstrând spaţii suficient de mari faţă de colegii lui. Dupa terminarea orei de educatie fizica, mingiile utilizate vor fi colectate intr-un sac special destinat, şi vor fi dezinfectate riguros utilizând substanţele dezinfectante avizate urmând a fi depozitate apoi în alt sac separat de cel în care au fost colectate (şi care urmează a fi şi el dezinfectat şi pregătit pentru utilizarea ulterioară). Pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi, ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atinga faţa, gura, ochii, nasul cu mâinile neigienizate, pastrand un comportament civilizat. La finalul orelor de educatie fizica, toti elevii trebuie să se spele pe mâini cu apa şi sapun timp de 20 secunde. Daca nu este posibila spalrea mainilor este necesar sî se sa efectueze igiena mainilor cu un antiseptic pe baza de alcool”, arată documentul citat.

Orele de intrare în şcoală vor fi decalate, astfel încât să fie evitate aglomerările.

„Ora de începere a cursurilor să fie diferită pe clase de studiu, pentru a evita aglomeraţia şcolarilor la triajul epidemiologic şi la intrarea în şcoală. (de ex, decalaj de 15-20 de minute) ; în consecinţă şi intrarea in pauze se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurilor sanitare”, potrivit INSP.

La nivelul fiecărei şcoli va fi desemnat un reprezentant caee să coordoneze activităţile de prevenire a infecţiei COVID-19.

În urma apariţiei în spaţiul publicat a acestui set de propuneri, Ministerul Sănătăţii (MS) a precizat că, „în prezent, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unităţile de învăţământ la reluarea activităţii, în contextul epidemiologic al COVID-19”.

„Pentru o perioadă a existat conturat în linii generale un document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală. Ministerul Sănătăţii precizează că, în funcţie de evoluţia epidemiologică din lunile de vară, Institutul Naţional de Sănătate Publică poate elabora sau nu un set de măsuri care să fie aplicate în unităţile de învâţământ după reluarea activităţii educaţionale”, conform MS.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
insp,
şcoli,
cursuri
Cum a ajuns o companie din Bistriţa să valoreze 70 de milioane de euro şi să atragă atenţia unor companii gigant precum Tesla şi Volkswagen Cum a ajuns o companie din Bistriţa să valoreze 70 de milioane de euro şi  să atragă atenţia unor companii gigant precum Tesla şi Volkswagen

Chiar dacă investiţiile noi în producţie au devenit un soi de rara avis a industriei locale, schimbările din domeniu nu înseamnă doar închideri de fabrici, ci şi intrarea pe cele mai noi nişe ale industriei globale.

vezi continuarea
ZF.ro
Cum arată imprimanta viitorului Cum arată imprimanta viitorului
Mediafax
Donald Trump susţine că 99% din cazurile de coronavirus sunt „total inofensive” Donald Trump susţine că 99% din cazurile de coronavirus sunt „total inofensive”
Minunea japoneză. Cum a reuşit Japonia să aibă un număr redus de cazuri şi decese cauzate de coronavirus fără să impună RESTRICŢII
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Teodorovici suspectează înţelegeri ascunse cu PNL pentru organizarea online a Congresului PSD Teodorovici suspectează înţelegeri ascunse cu PNL pentru organizarea online a Congresului PSD
Veste bună pentru românii care vor să se întoarcă în ţară: Nu mai au obligativitatea de a se mai izola
MonitorulSiguranteiCetateanului
Povestile lui Valeriu Suhan La plesneala cu un springar (parte a II-a) Povestile lui Valeriu Suhan La plesneala cu un springar (parte a II-a)
COMENTARIU Marius Oprea: România, o ţară săracă? Fraierii sînt săraci. Şmecherii prosperă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.