Profesorul Vasile Bozga, despre economia românească de acum 100 de ani: Eram dependenţi de exporturile de marfă brută. La înfiinţarea Academiei Comerciale a fost chiar creată Catedra cereale, lemn, petrol

Postat la 03 decembrie 2012 22 afişări

Ziarul Financiar l-a avut invitat pe 30 noiembrie la ediţia specială ZF Live, în ajunul Zilei Naţionale, pe profesorul universitar Vasile Bozga, 83 de ani, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în istoria economiei naţionale, care a vorbit despre cum era economia României în urmă cu 100 de ani, înainte de Marea Unire de la 1918. Viitorul economiei a fost reprezentat la ZF Live de tânărul antreprenor Cătălin Stroe, care are o fabrică de utilaje agricole cu 90 de angajaţi la Craiova. (vezi articolul ataşat).

"Epoca lui Carol I (1866-1914 - n. red.) a fost într-adevăr o epocă luminoasă, dar care s-a suprapus în mod fericit peste evoluţia galopantă spre modernitate a societăţii româneşti. Prezenţa unei personalităţi care să aibă atribuţii cu ajutorul cărora să poată interveni pentru a stopa sau a interzice iregu­larităţile a fost de mare importanţă în mediul acesta «de la porţile Orientului», unde dacă nu chiar orice, multe lucruri erau posibile", a explicat Bozga. "Prezenţa lui Carol I pe tron timp de 48 de ani a fost un factor care a favorizat dezvoltarea, pentru că prea desele schimbări şi prea deasa înnoire a câmpului gravitaţional, adică apariţia unor noi profitori ai noii conjuncturi, fiind exclusă pentru vreme îndelungată, lucrurile puteau să evolueze într-un ritm normal." Esenţială pentru protejarea economiei româneşti a fost câştigarea independenţei în 1877, iar după proclamarea regatului, în 1881, economia României a crescut într-un ritm şi mai alert.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
vasile bogza,
evolutie,
exporturi
/actualitate/profesorul-vasile-bozga-despre-economia-romaneasca-de-acum-100-de-ani-eram-dependenti-de-exporturile-de-marfa-bruta-la-infiintarea-academiei-comerciale-a-fost-chiar-creata-catedra-cereale-lemn-petrol-10362713
10362713
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.