Producătorii locali de medicamente: Criza de lichidităţi şi clawback-ul subminează competitivitatea industriei

Autor: Razvan Muresan Postat la 27 octombrie 2011 20 afişări

Volumele de medicamente fabricate în România şi comercializate pe piaţa internă au scăzut de la 62% în 2006 la 41% în 2010 ca pondere din volumul total de medicamente comercializate în ţară. În valoare, evoluţia s-a reflectat într-o scădere de la 24% la 14%, susţin oficialii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice.

Potrivit APMGR, în ultimii cinci ani, au dispărut din practica terpeutică peste 1.500 de produse medicamentoase, majoritatea fiind suspendate din fabricaţie de producătorii autohtoni, confruntaţi cu riscul major imediat de a elimina alte 200 de produse din portofoliu. "Prin politica de preţuri practicată, întârzierile la plata medicamentelor decontate şi, mai recent, prin iniţierea aplicării unei versiuni de claw-back absolut distructive pentru agenţii economici români, numai în intervalul 2009 - 2010, volumele de medicamente fabricate şi comercializate în România au scăzut cu 15%", se arată în comunicatul remis BUSINESS Magazin.

Valoarea importurilor a crescut de la 76% în 2006 la 86% în 2010, fapt ce reflectă lipsa preocupării autorităţilor de a crea o strategie clară, coerentă, de atragere de investiţii în domeniul medicamentului precum şi erorile instituţionale în menţinerea competitivităţii medicamentului fabricat în România.

"Cu toate implicaţiile nefaste asupra intereselor economiei naţionale şi beneficiilor sociale: formarea PIB, angajarea forţei de muncă înalt calificate, implementarea planurilor investiţionale în capacităţile locale de producţie a medicamentelor, echilibrarea balanţei comerciale externe şi creşterea accesului pacienţilor la tratament", spune Dragoş Damian, preşedintele APMGR şi CEO al producătorului de medicamente Terapia-Ranbaxy.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
medicamente,
industrie,
competitivitate
/actualitate/producatorii-locali-de-medicamente-criza-de-lichiditati-si-clawback-ul-submineaza-competitivitatea-industriei-8908568
8908568
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.