Procurorii greci au acuzat un fost angajat al FMI că a „umflat“ deficitul bugetar al ţării, în funcţie de care au fost stabilite măsurile de austeritate

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 24 ianuarie 2013 13 afişări

Procurorii greci au acuzat condu­ce­rea noului institut de statistică elen, înfiinţat sub îndrumarea troicii creditorilor internaţionali UE, FMI şi BCE, de subminarea „intereselor naţionale“ prin umflarea deficitului bugetar din 2009, folosit ca referinţă pentru stabilirea planului de austeritate implementat în Grecia.

Printre acuzaţi figurează şeful in­sti­tu­tului - Elstat, Andreas Georgiou, un veteran cu o ex­perienţă de 20 de ani la FMI, instituţie care în lumina efectelor pe care austeritatea le are asupra societăţii şi economiilor şi-a schimbat atitudinea şi recomandă acum mai mult stimul economic şi mai puţine reduceri de cheltuieli. Alături de şeful Elstat, procurorii urmăresc penal alţi doi experţi statistici ai institutului. Cei trei ar putea fi acuzaţi şi de corupţie şi fals în declaraţii, potrivit unei surse judiciare, care a precizat că aceştia riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare. Ei au respins acuzaţiile, scrie Financial Times. Decizia procurorilor, care pune sub semnul îndoielii validitatea celui de-al doilea pachet de bailout al Greciei, de 172 miliarde euro, urmează unei anchete de 15 luni declanşate în urma unor acuzaţii făcute în 2011 de o profesoară de statistică, Zoe Georganta, după ce aceasta a fost concediată de la Elstat. Ea susţine că Georgiou şi echipa lui au folosit metode imprecise pentru a mări estimarea deficitului bugetar din 2009 de la 12% din PIB la 15,8% din PIB, nivel record în zona euro.

Alte stiri pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/procurorii-greci-au-acuzat-un-fost-angajat-al-fmi-ca-a-umflat-deficitul-bugetar-al-tarii-in-functie-de-care-au-fost-stabilite-masurile-de-austeritate-10520134
10520134
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.