Privatizarea ostilitatilor

Postat la 07 februarie 2006 12 afişări

Ideea liderului PUR Dan Voiculescu, dupa care in Irak ar trebui trimise, in loc de fortele armate romanesti, trupe de mercenari nu e asa de originala precum pare. In ultimele saptamani s-au inmultit stirile si comentariile despre o deplasare tot mai accentuata a centrului de greutate al ostilitatilor in Irak

Ideea liderului PUR Dan Voiculescu, dupa care in Irak ar trebui trimise, in loc de fortele armate romanesti, trupe de mercenari nu e asa de originala precum pare. In ultimele saptamani s-au inmultit stirile si comentariile despre o deplasare tot mai accentuata a centrului de greutate al ostilitatilor in Irak, de la confruntarile duse de militari spre cele purtate de diverse forte paramilitare, aruncate in lupta de tarile coalitiei si de noile autoritati irakiene pentru a-si proteja proprii oameni de atacurile insurgentilor, respectiv pentru a suplini necesarul de trupe acolo unde fortele regulate nu pot face fata.  Pe de o parte e vorba de militiile proprii ale unora din formatiunile reprezentate in noul guvern irakian - peshmerga, luptatorii kurzi condusi odinioara de actualul presedinte Jalal Talabani, sau Brigazile Badr, militia Consiliului Suprem pentru Revolutia Islamica din Irak (SCIRI), formatiune politica a siitilor. 

Initial, Washingtonul a pledat pentru dezarmarea acestor militii, considerand ca ele pun in pericol democratizarea Irakului, dar apoi a realizat ca acestea, ca si o parte din fostele trupe de securitate ale Partidului Baas, al lui Saddam Hussein, se pot dovedi utile pentru combaterea insurgentei sunite. In plus, fata de armata irakiana oficiala si de fortele de politie ale noului regim de la Bagdad (foto), militiile kurde, siite si baasiste au un nivel de instructie si de combativitate net superior. Pe de alta parte e vorba de implicarea a tot mai numeroase efective de protectie si paza, trimise de companii occidentale private ca sa asigure securitatea angajatilor civili sau a oficialitatilor straine din Irak, dar si ca sa participe la luptele impotriva insurgentilor ori sa desfasoare misiuni specifice fortelor speciale. 

Miscarea nu a scapat insurgentilor, care au inceput sa se concentreze pe combaterea acestor efective paramilitare, cu preocuparea aferenta de a nu lasa impresia ca, in cazul unui atac sau al altuia, ar fi tintit de fapt civili nevinovati. Asa s-a intamplat in cazul doborarii, in urma cu doua saptamani, a unui elicopter civil bulgar, la bordul caruia se aflau sase angajati ai companiei americane Blackwater, trei membri ai echipajului bulgar si trei gardieni din Fiji. Atacul, soldat cu uciderea celor 11 civili, a fost revendicat de Armata Islamica din Irak, una din cele mai cunoscute formatiuni insurgente, care a comunicat ulterior ca a urmarit anume sa loveasca in "militia privata" a mercenarilor antrenati de firma Blackwater.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/privatizarea-ostilitatilor-2510159
2510159
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.