Prima ieftinire a creditelor după reducerea dobânzii de către BNR

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 septembrie 2013 323 afişări

BCR, cea mai mare bancă din ţară, este prima care a reacţionat la reducerea dobânzii de politică monetară a BNR anunţând că de la 1 septembrie va scădea dobânzile nu numai la depozite, aşa cum au procedat deja alte bănci, ci şi la creditele în lei.

Prima ieftinire a creditelor după reducerea dobânzii de către BNR

La creditele de consum garantate cu ipotecă, reducerea ajunge până la 3,4%, noile dobânzi pornind de la 7% pe an, a informat banca. Pentru creditele de nevoi personale fără garanţii, reducerea este de până la 1%, astfel că noile dobânzi pornesc de la 12% pe an. La depozitele la termen în lei, dobânda va fi redusă cu valori între 0,25% şi 0,5%, astfel încât dobânzile oferite clienţilor vor fi cuprinse între 3% şi 4,25% pe an, în funcţie de maturităţi.

"Avem suficientă lichiditate şi suntem pregătiţi să susţinem revenirea creditării şi economia în ansamblu prin credite atât negarantate, cât şi garantate", a declarat Andrew Gerber, director Produse Retail în cadrul BCR. "Având în vedere resursele masive de depozite în lei ale BCR şi oportunităţile de a plasa aceste lichidităţi, decizia noastră reflectă condiţiile actuale ale pieţei. Preconizăm că piaţa se va alinia la acest nivel", a adăugat Gerber.

La 5 august, BNR a redus dobânda de politică monetară de la 5% la 4,5%, surprinzând piaţa, care se aşteptase la o scădere de numai 0,25%, iar guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat că estimarea de inflaţie a fost redusă de la 3,2% la 3,1% pentru luna decembrie. Eugen Şinca, economist în cadrul BCR, a interpretat tăierea dobânzii drept o indicaţie clară că BNR vrea să determine băncile să ieftinească împrumuturile şi consideră că această politică va continua, astfel încât la nivelul lui decembrie va fi posibilă o dobândă de 4%, iar la anul şi o reducere a rezervelor minime în lei ale băncilor la BNR.

BCR, cea mai mare bancă din România după active, a terminat prima jumătate a anului cu un profit de aproape 557 mil. lei, faţă de o pierdere de 125 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul agregat al creditelor acordate clienţilor (înainte de provizionare) a scăzut cu 4,3%, până la 50,9 mld. lei. Banca a anunţat că intenţionează să se concentreze asupra creditării în lei, astfel încât să inverseze combinaţia de monede în portofoliului de credite pe termen mediu şi lung si să-şi exploateze capacitatea de autofinanţare în lei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/prima-ieftinire-a-creditelor-dupa-reducerea-dobanzii-de-catre-bnr-11284688
11284688
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.