Preţurile explodează în Ungaria, deşi banca centrală creşte dobânzile în fiecare lună

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 10 noiembrie 2021 51 afişări

În Ungaria, preţurile de consum au înregistrat o creştere anualizată de 6,5% în octombrie, accelerând de la 5,5% în luna anterioară, a anunţat biroul naţional de statistică al ţării.

Preţurile explodează în Ungaria, deşi banca centrală creşte dobânzile în fiecare lună

Împinsă în sus de avansul preţurilor la ţigări, alcool, ulei, carburanţi, electricitate, inflaţia se situează la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi cu mult în afara ţintei de 2-4% a băncii centrale a Ungariei, potrivit Daily News Hungary, citat de Ziarul Financiar.

Preţurile alimentelor au urcat cu 5,2%, preţurile energiei pentru gospodării cu 0,6%, preţurile hainelor cu 0,9%, iar cel al serviciilor cu 3,7%.

Accelerarea inflaţiei vine chiar în condiţiile în care banca centrală a ţării şi-a majorat dobânda de referinţă cu 15 puncte bază la 1,8% luna trecută, angajându-se să acţioneze „în cel mai decisiv mod“ împotriva creşterii riscurilor inflaţioniste, scrie Reuters.

Banca şi-a încetinit ritmul înăspririi politicii monetare în septembrie în pofida majorării estimărilor privind inflaţia. Luna trecută, aceasta anunţase că îşi va prelungi campania de scumpire a creditului în 2022 din cauza intensificării riscurilor legate de inflaţie.

Băncile centrale din Polonia şi Cehia şi-au majorat dobânzile mult mai agresiv la începutul acestei luni în faţa inflaţiei în creştere. „În acest context, o nouă majorare de 15 puncte bază din partea băncii maghiare ar constitui o mare dezamăgire pentru investitori“, arată Peter Virovacz, economist ING.

Acesta şi-a revizuit în sus proiecţia privind inflaţia pe acest an, la 5%, şi la aproximativ 4,5% pe anul viitor după datele pe octombrie.

Şi în Polonia inflaţia a crescut peste aşteptări în octombrie, atingând o rată anuală de 6,8%, întărind aşteptările privind noi majorări de dobânzi. Banca centrală a ţării anticipează că inflaţia va urca la 4,9% în 2021, potrivit The First News.

În noiembrie, banca şi-a majorat dobânda de referinţă cu 0,75%, peste aşteptările pieţei, la 1,25%. Cu o lună în urmă, aceasta şi-a inversat politica dobânzilor scăzute cu o majorare de 0,4%, prima din ani întregi.

Eryk Lon, membru al consiliului de politică monetară al băncii centrale poloneze, a declarat recent că Polonia poate acum începe un ciclu de majorări de dobânzi în condiţiile în care perspectivele economice par solide, însă a precizat că nu se ştie încă dacă această fază va include numai majorările din octombrie şi noiembrie, scrie Warsaw Voice.

Şi banca centrală a Cehiei s-a luat la trântă cu inflaţia, majorându-şi dobânda de referinţă peste aşteptări, cu 125 de puncte bază la 1,75%, cea mai dramatică majorare din ultimii 24 de ani. Inflaţia înregistrase cel mai puternic avans din ultimii 13 ani, la 4,9%, în septembrie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ungaria,
preţuri,
explozie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.