Preţurile de consum din SUA înregistrează cea mai mare creştere anuală din ultimii 39 de ani

Autor: Dorin Oancea Postat la 10 decembrie 2021 46 afişări

Preţurile de consum din SUA au crescut în continuare în noiembrie, pe fondul unor majorări puternice ale alimentelor şi ale unei serii de alte bunuri, ceea ce a dus la cea mai mare creştere anuală din ultimii 39 de ani şi ar putea oferi Fed muniţie pentru a reduce achiziţiile de obligaţiuni.

Preţurile de consum din SUA înregistrează cea mai mare creştere anuală din ultimii 39 de ani

Raportul de vineri al Departamentului Muncii a venit, conform Reuters, după o serie de date din această lună care arată o piaţă a muncii care se restrânge rapid. În condiţiile în care blocajele în aprovizionare nu dau prea multe semne de relaxare, iar companiile cresc salariile pe măsură ce concurează pentru lucrători, inflaţia ridicată ar putea persista până în 2022.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,8% luna trecută, după ce a urcat cu 0,9% în octombrie. Creşterea pe scară largă a fost condusă de preţurile la benzină, care au crescut cu 6,1%, egalând sporul din octombrie. Având în vedere că preţurile la ţiţei au scăzut recent, preţurile la benzină au atins probabil un nivel maxim.

Preţurile alimentelor au crescut cu 0,7%. Costul alimentelor la domiciliu a crescut cu 0,8%, determinat de creşteri ale preţurilor la fructe şi legume, carne şi cereale şi produse de panificaţie. De asemenea, a costat mai mult să mănânci departe de casă.

În cele 12 luni până în noiembrie, IPC a accelerat cu 6,8%. Aceasta a fost cea mai mare creştere de la an la an din iunie 1982 şi a urmat unui avans de 6,2% în octombrie.

Economiştii chestionaţi de Reuters prognozaseră că IPC va urca cu 0,7% şi va creşte cu 6,8% în ritm anual.

Guvernul a raportat săptămâna trecută că rata şomajului a scăzut în noiembrie la un minim al ultimelor 21 de luni, de 4,2%. Înăsprirea condiţiilor de pe piaţa forţei de muncă a fost subliniată de un raport de joi care arată că noile cereri de ajutor de şomaj au scăzut săptămâna trecută la cel mai scăzut nivel din ultimii 52 de ani.

Alte date din această săptămână au arătat că la sfârşitul lunii octombrie existau 11 milioane de locuri de muncă vacante, iar americanii au renunţat la locurile de muncă la un nivel aproape record.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că banca centrală americană ar trebui să ia în considerare accelerarea încetării achiziţiilor lunare de obligaţiuni în cadrul şedinţei de politică monetară de săptămâna viitoare. Mulţi economişti se aşteaptă la o majorare anticipată a dobânzii Fed.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
inflaţie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.