Preţurile alimentelor au atins, pe plan mondial, un maxim al ultimilor 10 ani în 2021

Autor: Dorin Oancea Postat la 06 ianuarie 2022 24 afişări

Preţurile alimentelor au atins, pe plan mondial, un maxim al ultimilor 10 ani în 2021

 Preţurile mondiale ale alimentelor au scăzut în decembrie, după patru creşteri lunare consecutive, dar au urcat cu 28% în 2021, atingând cel mai ridicat nivel mediu din 2011 încoace, a anunţat joi agenţia ONU pentru alimentaţie, citată de Reuters.

Indicele preţurilor la alimente al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care urmăreşte preţurile internaţionale ale celor mai tranzacţionate produse alimentare la nivel mondial, a înregistrat luna trecută o medie de 133,7 puncte, faţă de 134,9 puncte revizuite pentru luna noiembrie.

Cifra din noiembrie a fost 134,4.

Pentru întregul an 2021, indicele de referinţă a înregistrat o medie de 125,7 puncte, în creştere cu 28,1% faţă de 2020 şi cel mai ridicat nivel de la 131,9, în 2011.

Indicele lunar a atins maximele ultimilor 10 ani, reflectând scăderea recoltelor şi cererea puternică din ultimul an.

Cu excepţia produselor lactate, preţurile tuturor categoriilor din indicele preţurilor la alimente au scăzut în decembrie, uleiurile vegetale şi zahărul scăzând semnificativ, a precizat agenţia.

Cu toate acestea, toate categoriile au înregistrat creşteri puternice faţă de 2021, a adăugat aceasta.

Preţurile mai mari la alimente au contribuit, de asemenea, la o creştere a inflaţiei, pe măsură ce activitatea economică se redresează în urma crizei coronariene.

FAO a avertizat că majorarea costurilor alimentelor în ţările dependente de importuri pune în pericol populaţiile mai sărace.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alimente,
preţuri,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.