Preţul petrolului, în cădere liberă din cauza temerilor de o nouă epidemie de Covid care se răspândeşte în China. Preţul barilului scade sub 100 de dolari

Autor: Ştefan Stan Postat la 25 aprilie 2022 478 afişări

Preţul petrolului, în cădere liberă din cauza temerilor de o nouă epidemie de Covid care se răspândeşte în China. Preţul barilului scade sub 100 de dolari

Petrolul a scăzut la începutul săptămânii din cauza temerilor că o epidemie de Covid-19 care se răspândeşte în China, principalul consumator, va afecta cererea globală.

Contractele futures West Texas Intermediate au scăzut cu aproape 5%, ajungând să se tranzacţioneze sub 98 de dolari pe baril, pe fondul unei scumpeli a stocurilor şi a altor materii prime. Creşterea numărului de cazuri în Beijing a stârnit nelinişte cu privire la o închidere fără precedent a capitalei, în timp ce Shanghai a raportat un număr record de decese zilnice în weekend. Cel mai mare importator de ţiţei din lume se îndreaptă spre cel mai grav şoc al cererii de petrol de la începutul pandemiei.

Problemele Chinei cu Covid-19 adaugă o altă sursă de volatilitate pe o piaţă a petrolului care a fost zguduită de invazia rusă în Ucraina. Războiul a alimentat inflaţia, iar Uniunea Europeană discută măsuri de restricţionare a importurilor de petrol din Rusia.

China a pus în aplicare blocaje în mai multe oraşe, în timp ce urmăreşte o strategie Covid Zero. Locuitorilor dintr-un cartier din Beijing li s-a cerut să se supună timp de trei zile, începând de luni, unor teste de depistare a virusului, în încercarea de a limita cazurile din zonă. Pe măsură ce riscurile la adresa consumului se intensifică, managerii financiari au devenit cel mai puţin optimişti cu privire la WTI din aprilie 2020, luna în care preţurile au devenit negative.

"Marea poveste a petrolului continuă să fie China", a declarat Keshav Lohiya, fondatorul consultantului Oilytics. "Lovitura asupra cererii interne va fi semnificativă dacă Beijingul urmează calea Shanghaiului".

Piaţa este pregătită pentru o ofertă suplimentară, ceea ce se adaugă la semnele pesimiste. Se aşteaptă ca Libia să reia producţia din câmpurile închise în zilele următoare, în timp ce terminalul petrolier CPC de pe coasta rusă a Mării Negre şi-a reluat operaţiunile obişnuite după ce a fost reparat unul dintre cele două puncte de ancorare avariate în timpul unei furtuni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
cauza

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.