Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a transmis luni cel mai puternic mesaj de până acum privind lupta sa cu inflaţia

Autor: Ştefan Stan Postat la 22 martie 2022 475 afişări

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a transmis luni cel mai puternic mesaj de până acum privind lupta sa cu inflaţia

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a transmis luni cel mai puternic mesaj de până acum privind lupta sa cu inflaţia, afirmând că banca centrală trebuie să acţioneze "rapid" pentru a majora ratele şi, eventual, "mai agresiv" pentru a împiedica o spirală ascendentă a preţurilor să se înrădăcineze, scrie Reuters. 

În remarcile care au făcut ca pieţele financiare să se recalibreze pentru o probabilitate mai mare ca Fed să majoreze ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual la una sau mai multe dintre şedinţele sale rămase în acest an, Powell a semnalat o urgenţă în ceea ce priveşte provocarea pe care o reprezintă inflaţia pentru banca centrală, care era mai puţin vizibilă decât în urmă cu o săptămână, când Fed a operat prima majorare a ratei dobânzii din ultimii trei ani.

"Piaţa forţei de muncă este foarte puternică, iar inflaţia este mult prea mare", a declarat Powell la o conferinţă a Asociaţiei Naţionale pentru Economia Afacerilor. "Există o nevoie evidentă de a acţiona rapid pentru a readuce poziţia politicii monetare la un nivel mai neutru şi apoi de a trece la niveluri mai restrictive dacă acest lucru este necesar pentru a restabili stabilitatea preţurilor."

În special, a adăugat el, "dacă ajungem la concluzia că este oportun să acţionăm mai agresiv prin creşterea ratei fondurilor federale cu mai mult de 25 de puncte de bază la una sau mai multe şedinţe, vom face acest lucru".

Directorul global de strategie al AIG, Constance Hunter, l-a numit discursul lui Powell "the buck stops here".

Acţiunile americane au scăzut, iar traderii - care pariau deja pe o creştere a ratei dobânzii cu cel puţin un sfert de punct la fiecare dintre cele şase şedinţe rămase de anul trecut ale Fed - au trecut la o probabilitate mai mult decât egală de creştere a ratei dobânzii cu jumătate de punct la fiecare dintre următoarele două şedinţe ale Fed din mai şi iunie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
rata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.