Presa rusă: Miliardarul Roman Abramovici a fost reţinut în SUA de FBI. Serviciul american neagă informaţia

Autor: Alexandra Vladescu, Dorin Oancea Postat la 25 martie 2013 26 afişări

Miliardarul rus Roman Abramovici a fost reţinut de FBI, informează surse pentru postul rus RBC TV. Conform RBC TV, nu este clar dacă reţinerea miliardarului are legătură cu afacerile sale sau cu moartea lui Boris Berezovscki.

Presa rusă: Miliardarul Roman Abramovici a fost reţinut în SUA de FBI. Serviciul american neagă informaţia

Presa rusă evoca luni toate ipotezele, de la o simplă înscenare şi până la o asasinare de către MI5, citând experţi sau politicieni, într-o încercare de a explica decesul la Londra al fostului oligarh şi opozant Boris Berezovski, notează MEDIAFAX. "Berezovski şi-a transformat în mister inclusiv moartea", titra pe prima pagină cotidianul Komsomolskaia Pravda, referindu-se la reputaţia fostului miliardar exilat în 2000, considerat la sfârşitul anilor '90 o eminenţă gri la Kremlin.

Fostul oligarh rus, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit mort sâmbătă, în apropiere de Londra, un deces care rămâne "neexplicat" pentru poliţia britanică.

Boris Berezovski, poate cel mai bogat solicitant de azil din Marea Britanie, îl acuza pe Roman Abramovici că în anul 2000 l-ar fi şantajat să renunţe la partea sa din compania petrolieră Sibneft la un preţ extrem de scăzut; asta după ce Berezovski intrase în dizgraţiile Kremlinului. Abramovici l-ar fi ameninţat pe Berezovski că, în cazul în care nu-şi vinde partea, acesta îi va fi luată, degeaba, de câtre preşedintele de atunci Vladimir Putin. Berezovski spune că a primit pentru acţiunile sale 800 de milioane de lire sterline, iar valoarea reală a acestora ar fi fost între 1,9 şi 4,24 miliarde de lire strline.

Abramovici nega valorile şi ar fi încercat să mute cazul în Rusia. Berezovski, care vrea de la Abramovici 3,2 miliarde de lire sterline, a insistat ca audierile să aibă loc la Londra. Procesul ar putea dura în jur de trei luni; numai cheltuielile primei zile de proces au fost de circa un milion de lire. Abramovici a susţinut că nu a fost niciodată prieten cu cu Berezovski, dar că l-a folosit drept un soi de "naş politic" care să-l ajute în lumea afacerilor. El a asăugat că l-a finanţat pe Berezovski şi stilul extravagant de viaţă al acestuia cu 1,3 miliarde de lire sterline, ca parte a unui "cod al onoarei" care înlocuia legile în Rusia în perioada de după căderea comunismului. Avocatul lui Berezovski l-a acuzat pe Abramovici că pune "averea şi influenţa" înaintea "prieteniei şi loialităţii". Berezovski, fost profesor de matematică ce provine dintr-o familie modestă, a intrat în tabăra fostului preşedinte Elţîn şi a intrat în afaceri vânzând maşini Mercedes. Ulterior as-a transformat într-unul din cei mai activi oligarhi ai anilor '90, perioadă în care l-a cunoscut pe Abramovici. Întâlnirea a avut loc pe un iaht în Caraibe; ulterior, cei doi au investit câte 60 de milioane de lire sterline în Sibneft, în 1995.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliardar,
retinere
/actualitate/presa-rusa-miliardarul-roman-abramovici-a-fost-retinut-in-sua-de-fbi-serviciul-american-neaga-informatia-10689387
10689387
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.