Poza zilei: maimuţa cu blană de aur

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 septembrie 2012 242 afişări

Este cea mai nouă senzaţie în lumea ştiinţifică: o specie nouă de maimuţă a fost descoperită în Congo, sau mai bine zis redescoperită, după ce oamenii de ştiinţă trecuseră cu vederea o poză a unei expediţii din 2007 unde apărea şi un exemplar al acestei specii.

"Când am văzut-o, am ştiut imediat că e ceva diferit - doar că nu ştiam cât de importantă era descoperirea", a declarat John Hart, directorul ştiinţific al Fundaţiei pentru Viaţa Sălbatică din Lukuru, Kinshasa, pentru OurAmazingPlanet. Maimuţa, denumită lesula (Cercopithcus lomamiensis), este sfioasă şi deosebit de frumos colorată, cu o coamă aurie şi o zonă rubinie pe spate. Masculul cântăreşte până la 7 kilograme, fiind de două ori mai mare decât femela, şi are fundul şi testiculele de un albastru intens.

Lesula trăieşte în jungla din Congo, pe o arie de cca 17.000 kmp. John Hart încearcă acum să înfiinţeze un parc naţional în teritoriul locuit de lesule, pentru a le ocroti de vânătorii care ucid animale sălbatice, a căror carne face obiectul unui comerţ constant în Africa Centrală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
poza zilei,
lesula,
maimuta,
Congo,
descoperire
/actualitate/poza-zilei-maimuta-cu-blana-de-aur-10077346
10077346
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.