Povestea omului pentru care dorinţa de a avea propria afacere a fost mai mare decat orice. Şi-a ipotecat chiar şi casa pentru a-şi deschide un business

Autor: Andra Stroe Postat la 26 noiembrie 2020 2195 afişări

Povestea omului pentru care dorinţa de a avea propria afacere a fost mai mare decat orice. Şi-a ipotecat chiar şi casa pentru a-şi deschide un business

Şi-a ipotecat casa pentru a reuşi să pornească propriul business, iar acum conduce una dintre cele mai mari companii din industria chimică din lume, el însuşi fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă, cu o avere de aproape 18 miliarde de dolari. Este vorba de James Ratcliffe, fondatorul conglomeratului britanic din industria chimicalelor Ineos.

James Arthur Ratcliffe s-a născut pe 18 octombrie 1952 în Lancashire, Marea Britanie, în familia unui tâmplar şi a unei contabile. Antreprenorul a urmat cursurile Universităţii Birmingham, pe care a absolvit-o cu o diplomă în inginerie chimică, în 1974.

Primul său job a fost în cadrul gigantului petrolier Esso, însă ulterior a decis să îşi extindă competenţele şi în zona de business, aşa că a decis să urmeze o serie de cursuri de finanţe, absolvind un Master of Sciences la London Business School. În 1989, s-a alăturat companiei americane Advent International, una dintre cele mai mari firme de private equity din lume.

În 1992, Ratcliffe şi-a ipotecat casa pentru a putea cumpăra o divizie de fabricare a produselor chimice din cadrul grupului BP. La 6 ani distanţă, el a pus bazele companiei multinaţionale din industria chimică Ineos, numită iniţial Inspec Ethylene Oxide Specialities.

Ratcliffe a fost căsătorit cu Amanda Townson, de care a divorţat în 1995 şi cu care are doi fii, George şi Samuel. Din al doilea mariaj, cu Maria Alessia Maresca, are o fiică. Antreprenorul are două reşedinţe, în Monaco şi Hampshire, Anglia, şi două super-iahturi, Hampshire şi Hampshire II. Pasionat de aventuri, el a făcut o serie de expediţii la Polul Nord şi Sud, precum şi o excursie de trei luni cu motocicleta în Africa de Sud. A fondat şi o organizaţie caritabilă, „Go Run for Fun”, prin care susţine mii de copii. În Sunday Times Rich List 2018 a fost numit cel mai bogat om din Marea Britanie, cu o avere netă de 21,05 miliarde de lire sterline. În prezent, are o avere de 17,9 miliarde de dolari, fiind clasat pe locul 118 în topul miliardarilor planetei, realizat de publicaţia internaţională Forbes.

Conglomeratul Ineos este împărţit în 20 de divizii şi produce o multitudine de articole, de la uleiuri sintetice şi materiale plastice până la solvenţi utilizaţi pentru fabricarea insulinei şi a antibioticelor, dar şi combustibili, ambalaje, automobile şi textile. De asemenea, este unul dintre cei mai mari jucători din sectorul exploatării gazelor de şist din Marea Britanie, piaţă pe care a intrat în 2014, în urma unei investiţii de 640 de milioane de lire sterline. Compania este implicată totodată în producţia de energie regenerabilă şi este unul dintre cei mai importanţi pionieri mondiali în dezvoltarea energiei durabile din materiale reziduale. Principalele pieţe pe care activează sunt: Germania, SUA, Marea Britanie, Franţa şi Benelux.

În prezent, Ineos este unul dintre cei mai mari jucători din lume din piaţa produselor chimice, cu venituri de 85 de miliarde de dolari în 2019 şi o echipă de 22.000 de angajaţi. Compania deţine, de asemenea, echipa de fotbal elveţian Lausanne şi brandul britanic de fashion Belstaff, iar în luna martie a acestui an, pe fondul apariţiei pandemiei de COVID-19, a început şi construirea mai multor fabrici în Marea Britanie şi Germania, pentru producţia de gel antibacterian.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.