Povestea banilor lui Mubarak. Cum si-a facut dictatorul averea?

Autor: Ana Raduta Postat la 14 februarie 2011 93 afişări

Hosni Mubarak este, fara indoiala, omul momentului. Dupa o despartirea violenta de tara pe care a condus-o timp de 32 de ani, presa din toata lumea scoate la iveala detalii picante din viata dictatorului, cum ar fi boala care se pare ca il chinuie de ani buni sau averea impresionanta pe care a reusit sa o adune.

In primul sau discurs catre egipteni, nou instituitul presedinte al Egiptului sustinea ca nu se va angaja niciodata in promisiuni pe care nu le-ar putea duce la indeplinire, nu-si va minti poporul si nu va inchide ochii in fata coruptiei si nelegiuirilor. Cel care tinea discursul era Hosni Mubarak, iar anul in care se intampla era 1981. Egiptenii aveau atunci nevoie de un conducator care sa-si asume aceste sarcini, in conditiile in care iesea de sub un regim in care legea era facuta de oamenii bogati de afaceri, aflati in stransa legatura cu clasa politica. Egiptul era un stat fundamental corupt, pe care Mubarak promitea sa-l duca in alta directie.

Nu a durat insa mult pana cand si Mubarak a trecut de partea celor pentru care puterea s-a transformat intr-un instrument mult prea greu de tinut in frau si de care este, cel mai adesea, imposibil sa nu faci abuz. Astfel, in ultimii 20 de ani familia lui Mubarak si cercul sau de apropiati au dobandit nu doar o putere politica uriasa in Egipt, ci si una economica pe masura. Au devenit actionari in multe companii de stat, iar influenta si-au folosit-o fie pentru a strange relatiile cu viitori parteneri de afaceri, fie pentru a pune piedici celor care le stateau in cale.

Averea pe care familia Mubarak a strans-o din 1981 si pana acum se ridica la circa cinci miliarde de dolari, potrivit The Huffington Post. Cea mai mare parte a banilor a fost plasata in conturi din afara tarii, majoritatea in banci din Europa. Se pare ca Marea Britanie reprezinta unul dintre cei mai importanti depozitari ai averii lui Mubarak, de vreme ce unul din fii dictatorului a locuit multi ani acolo si chiar a condus afaceri in domeniul financiar, cunoscand indeaproape piata bancara britanica.

O alta parte din bani se afla in Elvetia, insa bancile elvetiene au procedat ca si in cazul presedintelui Tunisian si au inghetat de urgenta conturile care apartineau fostului dictator.

Dincolo de lichiditati, familia lui Hosni Mubarak detine si o serie de proprietati in toata lumea, de la Paris sau Londra, la New York si Beverly Hills. In afara de luxoasa locuinta din complexul Red Sea, din Sharm al-Sheikh si cartierul exclusivit Heliopolis, din Cairo, Mubarak mai detine si o vila de sase etaje in Londra, o casa in apropierea Bois de Bologne, din Paris si doua iahturi.

De asemenea, prin cei doi fii, Gamal si Alaa, familia Mubarak controleaza o retea de companii care castiga bani de pe urma companiilor straine care deruleaza afaceri in Egipt. Se pare ca acestia percepeau comisioane uriase oricarei companii care vroia sa intre in Egipt, pentru a-i da dreptul de a aface afaceri pe aceasta piata. Se vorbeste despre comisioane care plecau de la 5% din profitul obtinut de refectiva companie si care puteau ajunge pana la 20%.

O alta metoda prin care familia dictatorului s-a imbogatit a fost utilizarea legii care sustinea ca orice companie care vrea sa aiba afaceri in Egipt trebuie sa fie sustinuta si de un partener local, care sa fie, in mod evident, si actionar majoritar, cu o participatie de 51%. Astfel, fiii lui Mubarak si apropiatii sai au devenit actionari intr-o serie de companii straine. Privatizarile au fost o alta sursa de imbogatire. Mai multe active ale statului au fost vandute la preturi de nimic apropiatilor si membrilor familiei Mubarak.

Gamal, fiul cel mic lui Hosni Mubarak si cel care se astepta sa-i ia locul la conducerea tarii, inainte ca poporul sa se revolte, a terminat studiile Universitatii Americane de la Cairo si a lucrat timp de sase ani ca bancher de investitii pentru Banca Americii. Mai apoi a pus bazele propriei firme de investitii, Med Invest Partners, care ajuta investitorii straini sa caute oportunitati de afaceri pe piata egipteana.

Alaa, fratele sau mai mare, este la randul sau un om de afaceri care detine propria companie care deserveste cea mai mare parte a liniilor aeriene din Egipt, inclusiv Elaasar. Se pare ca in 2001 a fost data chiar o lege care sa oblige purtarea centurilor de siguranta in masini pentru ca Alaa Mubarak importa centuri de siguranta.

Nici prietenii apropiati ai dictatorului nu au dus-o mai rau. Taher Helmy, unul dintre consilierii lui Hosni si Gamal Mubarak si presedintele Camerei Americane de Comert din Egipt tocmai si-a cumparat un apartament de lux in New York, in valoare de 6,1 milioane de dolari, cu vedere la Central Park. Ahmed Ezz, un alt magnat, cu afaceri in industria otelului, a fost acuzat in repetate randuri ca s-a folosit de relatiile apropiate cu Gamal Mubarak pentru a pune monopol pe aceasta piata.

Toate acestea date explica revolta unui popor sufocat de saracie, in care jumatate dintre barbati nu au un loc de munca si 90% dintre femei stau acasa cel putin doi ani dupa terminarea studiilor, pana sa ajunga sa se angajeze.

Sursa: huffingtonpost.com


Go4it.ro transmite LIVE de la cel mai mare targ de telefonie mobila din lume.Galaxy Tab 10.1, Galaxy S II si LG Optimus 3D par sa fie vedetele.

Vezi toate noutatile >>

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Mubarak,
dictator,
avere,
Egipt
/actualitate/povestea-banilor-lui-mubarak-cum-si-a-facut-dictatorul-averea-7984437
7984437
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.