Poti sa nu dai dreptate presedintelui?

Postat la 21 septembrie 2005 6 afişări

Afacerea Bechtel s-a complicat in ultima saptamana cu o intalnire a presedintelui Basescu, in SUA, cu conducerea companiei, unde seful statului roman le-a explicat americanilor ca lucrarile la autostrada n-au mai putut fi platite din cauza PSD.

Afacerea Bechtel s-a complicat in ultima saptamana cu o intalnire a presedintelui Basescu, in SUA, cu conducerea companiei, unde seful statului roman le-a explicat americanilor ca lucrarile la autostrada n-au mai putut fi platite din cauza PSD. Mai exact, fostul regim n-ar fi trecut prin guvern anexele cu indicatorii tehnico-economici ai contractului pentru autostrada, "escrocandu-i" astfel pe cei de la Bechtel.

Conducerea PSD a replicat ca au fost mai multe documente care ofera baza legala pentru platile catre Bechtel si ca de fapt tocmai in baza lor s-au si facut platile pana acum, ceea ce inseamna ca de fapt actualul regim foloseste un astfel de argument pur si simplu pentru ca n-are bani. In ce priveste compania americana, dupa spusele lui Basescu, ar fi reactionat rezonabil la aflarea noutatilor, fiindca "nu poti sa nu-i dai dreptate unui presedinte".

Una peste alta, concluzia enuntata de Basescu a fost ca, desi contractul cu americanii nu e corect intocmit, banii vor fi achitati, pentru ca lucrarile la autostrada sa continue - numai ca proiectul va merge mai incet, fiindca nu autostrada Bechtel e prioritatea autoritatilor romane, ci coridorul IV paneuropean. Evident, presa n-a scapat ocazia sa comenteze ca presedintele a renuntat, dupa vizita in SUA, la mai vechile sale reticente fata de continuarea contractului cu Bechtel, sugerand astfel ca seful statului ar fi fost adus la ordine de partenerii de peste Ocean.

De fapt insa, concluzia cu care s-a intors Basescu in tara ar fi venit oricum: in primul rand fiindca presupune promisiuni suficient de vagi ca sa nu puna probleme nimanui, in al doilea rand fiindca presiunile faimoaselor grupuri de interese economice, de data aceasta determinate geografic, au crescut in ultima perioada.

Seful PD, Emil Boc, a amenintat cu declansarea unei dezbateri nationale pe tema autostrazii din Transilvania, iar liderii UDMR nu mai discuta de la o vreme decat despre "proiectele de infrastructura" de care are nevoie urgent Romania, subantelegand prin aceasta expresie tot respectiva autostrada. Mai nou, aceeasi artera Bucuresti-Bors apare ca indispensabila pentru turismul romanesc: un secretar de stat la cancelaria premierului Ungariei a declarat la Cluj ca "dezvoltarea infrastructurii este determinanta daca Romania vrea sa atraga straini", oferind ca bonus informatia ca firma aeriana maghiara Malev vrea sa deschida curse directe spre Cluj si Targu-Mures, iar specialistii ungari in turism vor sa lanseze circuite cultural-istorice spre Transilvania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/poti-sa-nu-dai-dreptate-presedintelui-2509659
2509659
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.