Ponta: Rompuy taie 7-8 miliarde euro din banii României şi afectează capacitatea de absorbţie

Postat la 20 noiembrie 2012 15 afişări

Propunerea formulată de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, presupune o scădere a fondurilor alocate României cuprinsă între 7-8 miliarde euro, dar şi noi condiţii care vor avea ca efect reducerea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul a arătat, în plenul Parlamentului, că aceste noi condiţii înseamnă reducerea nivelului de cofinanţare a proiectelor UE de la bugetul comunitar de la 85% la 75% (ceea ce ar impune costuri suplimentare în bugetul României de 6 miliarde euro), trecerea taxei pe valoarea adăugată în categoria cheltuielilor neeligibile (ceea ce presupune alte cheltuieli suplimentare din bugetul naţional de 12 miliarde euro) şi reducerea avansurilor plătite din fonduri europene de la 7% la 2%. "Aceste cifre trebuia prezentate şi explicate de Guvern, de preşedinte, de toţi cei care doresc să reprezinte România, explicând efectul asupra fiecărui cetăţean. Nu doar 400 de euro dintr-o împărţire extrem de mecanică a sumei la populaţia României, ci ce înseamnă acest lucru pentru capacitatea României de a avea o producţie agricolă competitivă, o infrastructură apropiată de standarde europene, capacitatea de dezvoltare în ideea unei convergenţe cu standardele europene", a spus Ponta.

Mai multe pe mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
buget,
ponta,
parlament
/actualitate/ponta-rompuy-taie-7-8-miliarde-euro-din-banii-romaniei-si-afecteaza-capacitatea-de-absorbtie-10339582
10339582
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.