Polonia nu poartă discuţii cu Ucraina privind livrarea de avioane militare

Autor: Mihai Draghici Postat la 31 ianuarie 2023 39 afişări

Polonia nu poartă discuţii cu Ucraina privind livrarea de avioane militare

Guvernul Poloniei nu poartă discuţii cu Ucraina privind livrarea de avioane de vânătoare F-16, a transmis marţi un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării de la Varşovia, pe fondul insistenţelor Kievului în acest sens.

"Pentru moment, nu există discuţii oficiale privind transferul de avioane F-16" din Polonia în Ucraina. "Subiectul nu există", a declarat Wojciech Skurkiewicz, adjunct al Ministrului polonez al Apărării, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde.

Surse ucrainene citate de cotidianul The Kyiv Independent şi de site-ul Merkur.de au afirmat luni că Polonia ar fi favorabilă transferului de avioane de vânătoare moderne în Ucraina, pentru facilitarea eforturilor armatei ucrainene de respingere a invaziei militare ruse. Însă premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis că o astfel de acţiune trebuie decisă "în coordonare totală cu alte ţări din cadrul NATO şi cu Statele Unite".

Preşedintele Joseph Biden a declarat luni seară că Statele Unite nu intenţionează să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16. Săptămâna trecută, Biden a anunţat că Statele Unite vor oferi Ucrainei tancuri M1 Abrams, în cadrul unui acord cu Germania, care va furniza tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de tancuri germane de acelaşi tip de către alte naţiuni europene.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, dar a insistat că trebuie îndeplinite condiţii stricte privind utilizarea acestora, pentru a nu conduce la escaladarea conflictului militar cu Rusia.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care a acceptat cu greu să furnizeze Ucrainei tancuri germane şi să autorizeze transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte ţări europene, a exclus orice posibilitate de furnizare a avioanelor de vânătoare. Olaf Scholz a reafirmat poziţia Berlinului că sprijinul destinat Ucrainei are rolul de a permite apărarea ţării, subliniind că va face totul pentru a evita izbucnirea unui război între NATO şi Rusia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia/nato,
ucraina,
rusia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.