Politica de toleranţă zero a Chinei faţă de COVID-19 nu este sustenabilă - şeful OMS

Autor: Andreea Tobias Postat la 10 mai 2022 54 afişări

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii declară că politica de toleranţă zero a Chinei faţă de COVID-19 nu este sustenabilă, având în vedere ceea ce se ştie acum despre virus.

Politica de toleranţă zero a Chinei faţă de COVID-19 nu este sustenabilă - şeful OMS

„Nu credem că este sustenabilă având în vedere comportamentul virusului şi ceea ce anticipăm în viitor", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Reuters.

„Am discutat această problemă cu experţii chinezi. Şi am indicat că abordarea nu va fi sustenabilă... Cred că o schimbare ar fi foarte importantă", a adăugat acesta.

La rândul său, directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, Mike Ryan, a declarat că trebuie luat în considerare şi impactul unei politici „zero-COVID" asupra drepturilor omului.

„Întotdeauna am spus că trebuie să echilibrăm măsurile de control cu impactul pe care îl au asupra societăţii, impactul pe care îl au asupra economiei, iar aceasta nu este întotdeauna o calibrare uşoară", a spus Ryan.

De asemenea, el a precizat că în China s-au înregistrat 15.000 de decese de la apariţia virusului în oraşul Wuhan, la sfârşitul anului 2019 - un număr relativ mic în comparaţie cu aproape 1 milion în Statele Unite, peste 664.000 în Brazilia şi peste 524.000 în India.

Ţinând cont de acest lucru, este de înţeles, a spus Ryan, că cea mai populată ţară din lume ar dori să ia măsuri dure pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Cu toate acestea, politica zero-COVID a Chinei a atras critici, de la oamenii de ştiinţă la proprii cetăţeni, ceea ce a dus la un ciclu de închidere a mai multor milioane de oameni, angoasă şi furie. Majoritatea celorlalte naţiuni care au împărtăşit iniţial abordarea sa a început acum cel puţin o tranziţie către strategii de convieţuire cu virusul.

În cadrul programului zero-COVID, autorităţile închid zone mari de populaţie pentru a opri răspândirea coronavirusului, chiar dacă doar un număr mic de persoane sunt testate pozitiv.

Măsurile din Shanghai au fost deosebit de stricte, rezidenţilor fiindu-le permis să iasă din case doar din motive excepţionale, cum ar fi o urgenţă medicală. Multora nu li se permite nici măcar să iasă din faţa casei pentru a se întâlni cu vecinii.

Politica de carantină a fost, de asemenea, criticată pentru că separă copiii de părinţi şi alătură cazurile asimptomatice printre cele cu simptome.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oms,
china,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.