Vara graului scump

Postat la 09 august 2010 48 afişări

Evenimentul cel mai important al ultimei saptamani il reprezinta scumpirea cerealelor, cu un pret al graului ajuns aproape la maximul ultimilor doi ani, respectiv la circa 200 de euro pe tona, in crestere cu aproape 60% in curs de o luna.

Temeiul scumpirii a fost seceta prelungita din Rusia, Ucraina si Kazahstan, cea mai grava din ultima jumatate de veac, iar pe de alta parte, capitalurile aflate in cautare de oportunitati speculative consolideaza tendinta, mizand pe cereale asa cum anii trecuti mizau pe petrol sau, mai recent, pe aur.

Seceta si inundatiile din vestul si estul Europei au contribuit si ele la perceptia unei crize a cerealelor. Joia trecuta, in ecuatie a intervenit si decizia premierului rus Vladimir Putin de a suspenda exporturile de cereale intre 15 august si 31 decembrie. Anul trecut, Rusia a exportat 21,4 milioane de tone de grau, iar anul acesta, estimarile asociatiilor de producatori vorbesc de o marja intre 11 si 19,5 milioane de tone.

Un raport al Comisiei Europene publicat la 4 august a incercat sa mai linisteasca spiritele, sustinand ca pe ansamblu, recolta in statele UE va fi aproape la fel ca in ultimii cinci ani, ba chiar se poate vorbi de o crestere de 5% a productiei la hectar, in special in zone crutate de fenomene meteo extreme, ca Italia si Spania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
garu,
pret,
scumpire,
putin,
vladimir,
/actualitate/politic/vara-graului-scump-6796130
6796130
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.