Uniunea Fiscala Europeana?

Postat la 17 mai 2010 15 afişări

Cu cateva saptamani in urma, tema comuna era Grecia si impactul unui faliment al tarii pentru zona euro; dupa ce au intervenit UE si FMI, discutia a evoluat spre temerile ca, dupa Grecia, si alte tari cu probleme in finantele publice ar putea avea nevoie de ajutor, ceea ce ar sfarsi prin a dezintegra zona euro.

Saptamana trecuta, anunturile facute de guvernul Spaniei si cel al Portugaliei privind planurile de reducere a deficitelor bugetare au potolit intrucatva pesimismul pietelor si au sustinut cursul monedei europene. Premierul spaniol José Zapatero a declarat ca guvernul lui va reduce deficitul de la 11% la 6% din PIB in urmatorii doi ani, ceea ce inseamna economii de 15 mld. euro - intre altele prin scaderea cu 5% a salariilor in sectorul public, cu 15% a celor din aparatul guvernamental, inghetarea pensiilor, taierea alocatiei de 2.500 de euro pentru copii si economii de 1,2 miliarde de euro la fondurile de dezvoltare regionala. Guvernul portughez a promis o reducere a deficitului de la 9,4% la 4,6% din PIB pana in 2011, prin majorarea TVA de la 20% la 21%, cresterea impozitului pe venit cu pana la 1,5%, micsorarea cu 5% a celor mai mari salarii din sectorul public si o taxa de solidaritate de 2,5% aplicata profitului bancilor si al marilor companii. Acum, cea mai noua tema de discutie a devenit lipsa unei uniuni fiscale si politice care sa sustina uniunea monetara europeana. "Avem o moneda comuna, dar nu si o uniune politica si economica, iar asta este exact ceea ce trebuie sa schimbam: in aceasta consta oportunitatea crizei", a declarat cancelarul german Angela Merkel, citata de Der Spiegel. Nu e singura care gandeste asa: ministrul francez de finante Christine Lagarde a sugerat ca ar putea fi momentul pentru crearea unui stat federal european, iar comisarul pentru afaceri monetare Olli Rehn a prezentat intentia Comisiei Europene de a obtine puterea de control asupra bugetelor tarilor membre ale zonei euro, cu scopul de a le obliga sa respecte disciplina fiscala si de a aplica sanctiuni. Der Spiegel se intreaba insa daca nu cumva avantul prea mare spre centralism si cedarea suveranitatii fiscale catre Bru¬xelles ar putea demotiva tari puternice finan¬aciar, ca Olanda, dar si Germania sau Franta in cele din urma, sa mai participe la uniunea monetara, ceea ce ar duce tot la o dezintegrare a zonei euro, desi din cu totul alte cauze decat temuta pana acum criza greceasca.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
grecia,
fmi,
germania,
franta,
zona euro,
/actualitate/politic/uniunea-fiscala-europeana-6120804
6120804
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.