Unde nu e crestere economica, nu-i nici inflatie

Postat la 09 august 2010 11 afişări

BNR estimeaza ca este posibil ca anul sa se incheie cu o inflatie de 7,8%, raportat la tinta pentru acest an (3,5% plus/minus 1%), din cauza cresterii TVA, insa efectul acesteia va fi temporar, astfel incat la anul, tinta de 3% poate fi atinsa.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a comentat ca inflatia va atinge un maxim in lunile urmatoare, insa ulterior va pierde viteza, avand in vedere ca pe timp de recesiune, efectele "rundei a doua" rezultate din majorarea unei taxe cum este TVA sunt mai putin pronuntate.

Declaratia lui Franks reprezinta o recunoastere implicita a faptului ca economia tot nu va creste: desi toate stirile de dupa incheierea misiunii FMI vorbeau de o estimare a Fondului privind o scadere a PIB de 1,9%, zecimala e doar pentru efectul psihologic, intrucat in comunicatul oficial, FMI vorbeste de o scadere economica de 2% pentru 2010, urmata de o crestere cu 1,5% la anul si "mai mare in anii urmatori".

Cat priveste masurile de austeritate implicand concedierea a 74.000 de bugetari, care ar urma sa mentina deficitul fiscal in limita de 6,8% din PIB, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, comenteaza ca "atingerea tintelor de disponibilizari din sectorul bugetar va fi o provocare extrem de mare si va necesita o vointa politica puternica".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/unde-nu-e-crestere-economica-nu-i-nici-inflatie-6795988
6795988
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.