Suflecati-va si voi manecile

Postat la 21 iunie 2010 12 afişări

Cel mai tarziu in a doua jumatate a lunii iulie, toate statele UE vor face publice rezultatele testelor de solvabilitate (stress test) operate anul trecut asupra sistemelor bancare nationale, conform deciziei luate joi de liderii celor 27 de state membre.

Decizia, prezentata diplomatic drept un pas inainte spre recastigarea increderii investitorilor ("Consiliul European isi sufleca manecile si arata ca putem actiona impreuna cand exista vointa politica din partea statelor membre", cum a spus presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso), nu era insa nicidecum asteptata si nici dorita de unele state, in primul rand de Germania.

Povestea se cunoaste si incepe cu zvonurile de saptamana trecuta din presa germana - ba ca Spania ar negocia deja un ajutor de peste 250 de miliarde de euro cu Bruxellesul, ba ca saptamana aceasta liderii UE se reunesc ca sa discute cazul unei Spanii care nu mai are acces la finantare de pe pietele externe si cu bancile blocate in criza de lichiditate.

Cum s-a vazut la licitatia de obligatiuni de joi, Spania a reusit sa obtina 3,5 miliarde de euro, la un cost mai mare decat in mai (4,86% fata de 4,04%), dar nu prohibitiv; iritat ca astfel de zvonuri au exact functia de profetie care se autoim-pli-neste, fiindca ele singure maresc costul de indatorare, guvernul spaniol a cerut ca toate tarile din UE sa publice rezultatele testelor de solvabilitate, pentru ca astfel sa iasa la iveala cat sunt de sanatoase bancile spaniole in comparatie cu ale altor state (Banco Santander si BBVA, cele mai mari banci private din tara, au ramas pana in ziua de azi un exemplu de rezistenta la criza gratie expunerii lor in America Latina, zona ferita de turbulentele din Europa) si astfel speculatiile sa ia sfarsit.

Dincolo de problema spaniola, comentatorii de pe forumurile americane, in primul rand, s-au amuzat copios de ideea publicarii testelor, comparandu-le instinctiv cu cele efectuate asupra bancilor americane in primavara trecuta si care au relevat o sanatate suspect de solida a celor mai multe, avand in vedere starea portofoliilor lor de credite ipotecare secundare. Pentru pietele financiare insa, publicarea testelor europene va avea insa, cel mai probabil, acelasi rol pozitiv pe care anul trecut l-a avut publicarea celor americane.

De notat ca, pentru sistemul bancar romanesc, BNR a derulat astfel de teste primavara trecuta, in virtutea cerintelor acordului cu FMI, pentru a determina solvabilitatea bancilor in conditii de deteriorare a situatiei din economie. O serie de banci au facut majorari de capital, dar indicatorul de solvabilitate pe ansamblul sistemului n-a coborat niciodata sub 8% (nivelul minim acceptat conform acordului Basel II privind cerintele de capital minim impuse bancilor).

Barroso.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
spania,
germania,
comisia europeana,
grecia,
/actualitate/politic/suflecati-va-si-voi-manecile-6430683
6430683
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.