Ramane exact cum am stabilit

Postat la 24 mai 2010 9 afişări

Desi inca de lunea trecuta era asteptat ca pozitia partii romane fata de scrisoarea catre FMI sa se clarifice, pasarea discutiilor spre Consiliul Economic si Social si disputele cu sindicatele au lungit dezbaterea pe tot parcursul saptamanii trecute.

Nu ca n-ar mai fi timp - termenul de aprobare in Guvern ar fi 26 mai, necesar ca FMI sa poata lua in discutie urmatoarea transa de imprumut - insa faptul ca si acum, ca si pe parcursul saptamanilor precedente, n-a fost zi in care sa nu apara cate o noua initiativa de noua taxa sau de lege cu impact asupra bugetului da acestor pregatiri pentru strans cureaua bugetara un aer de pripeala si de dezorientare greu de ignorat.

Dupa mitingul de miercuri al sindicatelor, reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, a continuat sa spuna ca FMI nu a cerut Guvernului sa taie salarii si pensii si ca ar fi fost satisfacut cu niste cresteri de impozite si taxe, declarandu-se dispus sa negocieze din nou un pachet de masuri cu impact social mai redus. In realitate insa, noile propuneri din ultimele zile, facute fie de Guvern, fie de sindicate, exact spre o crestere a taxarii duc, facand ca incapatanarea statului de a recurge numai la parghia taierii de salarii si pensii sa para nu numai ciudata, dar si fara corespondent in realitate.

Guvernul a anuntat mariri sau introduceri de accize la produsele de lux si la o serie de bauturi, introducerea unei taxe de solidaritate de 1% din cifra de afaceri a companiilor, impozitarea drepturilor de autor (sindicatele ar dori chiar o taxare cu 30% a acestora) si a impus plata in Romania a TVA pentru importatorii de produse alimentare din UE, ceea ce echivaleaza cu o crestere a TVA suportate de acestia.

Desi nu e vorba de o majorare a taxarii, la fel de mult a infuriat si intentia de a reduce contributia angajatilor la fondurile de pensii private obligatorii de la 2,5% la 0,5% pentru a scadea din deficitul bugetului de pensii.

Cat despre concedierile in sectorul bugetar, ministrul finantelor a dat cifra in cele din urma: 70.000 pana la anul. Unul dintre putinele puncte din planul Guvernului care ramane nemodificat este cel privind reducerea de 15% aplicata tuturor pensiilor, fie si pentru ca nu e nimeni suficient de puternic, in categoria beneficiarilor de pensii, ca sa se opuna masurii. Si, in ciuda manifestatiei sindicatelor, nici in categoria salariatilor de la stat nu e nimeni suficient de puternic ca sa se opuna taierii generale cu 25% a lefurilor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/ramane-exact-cum-am-stabilit-6160953
6160953
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.