Rabdarea nu mai are timp

Postat la 24 mai 2010 14 afişări

Dupa ce au tolerat vreme de doua saptamani tergiversarea pachetului de masuri de austeritate bugetara, guvernantii si-au propus ca in scurtul timp ramas pana la inceputul lunii iunie sa adopte prin asumarea raspunderii Guvernului toate masurile care au fost in zadar discutate cu sindicatele si partenerii sociali.

Desi Consiliul Economic si Social (organismul pe care presedintele Traian Basescu l-a creditat cu suspect de multa influenta in aceasta situatie) nu era asteptat sa-si schimbe saptamana aceasta parerea cu privire la propunerile Guvernului, Executivul a anuntat ca va aproba miercuri scrisoarea catre FMI si apoi va convoca Parlamentul pentru a-si asuma raspunderea pentru masurile cuprinse in document. Planul ar putea da peste cap programul manifestarilor de protest anuntate de sindicalisti, care au pregatit pentru 31 mai inceputul grevei generale in intregul sector bugetar - desi, dat fiind succesul partial al mitingului "de amploare" convocat de sindicalisti la 19 mai, termenul "greva generala" ar putea suferi unele corectii in practica.

Coincidenta sau mai degraba nu, liderii sindicali au anuntat ca protestul va fi declansat in ziua cand parlamentarii vor discuta si supune la vot motiunea de cenzura pe care PSD a anuntat ca o va contrapune masurilor de pe lista de asumare a raspunderii de catre premierul Emil Boc. Dupa ce a renuntat la inflexibilitatea legata de cota unica, PNL va sustine motiunea chiar daca ea promoveaza o alta grila de impozitare, pentru ca, potrivit interpretarii originale a deputatului Ludovic Orban, "o motiune de cenzura nu este un program de guvernare".

Guvernantii sunt insa sub o presiune mai mare decat cea a sindicalistilor si a opozitiei, si anume cea a timpului; pe langa faptul ca masurile propuse ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iunie, ele trebuie sa se plieze si pe calendarul FMI, care trebuie sa decida cu privire la eliberarea transei de imprumut din luna iulie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politic,
masuri,
Guvern,
austeritate,
asumare,
vot
/actualitate/politic/rabdarea-nu-mai-are-timp-6160913
6160913
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.