Puterea celor muti

Postat la 06 septembrie 2010 31 afişări

Iminenta motiunii de cenzura a facut ca rocada de toamna a cadrelor din PDL sa fie castigata de majoritatea (pana acum) tacuta din partid, care si-a impus astfel cvasi-necunoscutii exponenti in cele mai multe dintre portofoliile ministeriale ramase libere. Asta pentru ca remanierea guvernamentala a fost de fapt o afacere de familie a PDL, niciunul dintre titularii apartinand UDMR sau independentilor nefiind afectati de ea.

Dupa cum era de anticipat, cele mai multe victime au fost din randul ministrilor fara sustinere politica solida (Sebastian Vladescu, Mihai Seitan, Mihail Dumitru, Gabriel Sandu); surpriza a fost plecarea din Guvern a doua piese cu greutate din conducerea PDL, Adriean Videanu si Radu Berceanu, ambii "la cerere" pentru a se putea ocupa de gestionarea partidului. Inlocuirea celor doi era putin probabila daca premierul Emil Boc nu ar fi fost pus in fata presiunii grupurilor parlamentare ale partidului care si-au cerut recompensa in avans pentru a sustine cabinetul Boc V la proxima motiune de cenzura.

Cu prilejul discutiilor despre remaniere, de care PDL a profitat pentru a ocupa aproape tot spatiul mediatic al saptamanii, a iesit la suprafata si la lupta aripa dura a partidului, care o are in frunte pe Elena Udrea, insotita de "rebeli" ai partidului ca Cezar Preda, Sever Voinescu, Raluca Turcan sau Sulfina Barbu. Acestia au cerut demisia intregului cabinet Boc, un atac la baioneta pe care premierul a reusit sa-l evite cu ajutorul unei majoritati consistente, dar care nu a ramas fara cicatrici. Iar acestea s-ar putea reactiva tocmai pe vreme rea, la votul asupra motiunii de cenzura a opozitiei, anuntata pentru urmatoarele saptamani.

La randul sau, opozitia poate profita de aceasta perioada inca tulbure din interiorul partidului de guvernamant pentru a-si maximiza sansele de adoptare a unei motiuni de cenzura: la cat este de firav avantajul numeric al arcului guvernamental si la cat de serioase sunt nemultumirile din PDL, sunt destule premise ca votul cu bile asupra motiunii sa se dea pe o muchie de cutit foarte bine ascutita.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politic,
remaniere,
Guvern,
ministri,
PDL,
Boc
/actualitate/politic/puterea-celor-muti-7102590
7102590
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.