Program de guvernare PSD-PNL-PC: statul sa renunte la FMI si sa garanteze pensiile, salariul minim si puterea de cumparare

Postat la 08 ianuarie 2011 16 afişări

Victor Ponta, presedintele PSD, vrea sa incheie cu PNL si PC o alianta politica inregistrata juridic, care sa propuna candidati comuni pentru alegerile locale, prezidentiale, pentru functia de prim-ministru si pentru sefia Camerei si a Senatului.

Ponta propune ca document de guvernare al viitoarei aliante tripartite un program numit "Agenda 2019", dupa anul cand Romania va prelua presedintia rotativa a UE. Desi alianta PNL-PC s-a denumit alianta de centru-dreapta, Ponta propune prin Agenda 2019 ca obiectiv "asigurarea prin dezvoltarea economica a fundamentelor statului social" - concept promovat pana acum doar de stanga politica si care sa garanteze, conform liderului PSD, "nu numai substanta, dar si cuantumul drepturilor privind accesul la sistemul de sanatate, la educatie, pensia, somajul, protectia copiilor, sprijinirea tinerilor, salariul minim, concediul, puterea de cumparare, drepturile sindicale etc.".

Seful PSD vrea "pastrarea unei relatii strict de consultare si audit cu Fondul Monetar International", in schimb cere "refacerea sistemului economic al tarii, combaterea somajului si stabilirea ca prioritate absoluta crearea de noi locuri de munca", o legislatie fiscala "de tip stimulativ", sprijinirea capitalului national, "asigurarea stabilitatii macroeconomice si monetare necesare aderarii noastre la moneda unica europeana" si stimularea relatiilor cu noile puteri economice BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), dar si cu tarile nemembre UE care au reprezentat in trecut parteneri comerciali importanti ai Romaniei.

Programul ar urma sa cuprinda si "reinstaurarea mecanismelor democratiei parlamentare si asigurarea libertatilor fundamentale", "reformarea institutiilor statului, restabilirea autoritatii acestora", precum si un sistem electoral "care sa asigure reprezentativitate, sa reflecte cu adevarat optiunea politica populara".

Agenda 2019 ar fi deschisa, ca platforma politica, oricarui alt partid care ar adera la astfel de principii si si-ar asuma sa nu colaboreze si sa nu aiba niciun raport politic cu presedintele Traian Basescu si cu PDL, considerati "vinovati de situatia actuala a Romaniei".

Partidele componente care adera la Agenda 2019 se vor obliga sa se consulte si sa actioneze in comun in ceea ce priveste votul pentru motiuni simple si de cenzura, actiuni de suspendare a presedintelui, investire a Guvernului, participarea la consultari cu institutii nationale si europene, program de guvernare.

Cotidianul Gandul scrisese anterior ca PSD ar dori modificarea legii alegerilor locale si a celor parlamentare, astfel incat primarii, sefii de consilii judetene, senatorii si deputatii sa fie alesi prin vot direct, intr-un singur tur. Informatia a fost confirmata partial de Victor Ponta, desi potentialii parteneri din PNL si PC nu s-au aratat prea incantati de perspectiva ca social-democratii sa fie vioara intai in viitoarea alianta. Miza, daca legislatia electorala va fi modificata, ar fi numarul mare de presedinti de consilii judetene si primari pe care PSD ii are in prezent si pe care ii va revendica drept candidati comuni ai aliantei, lasand liberalilor proaspat uniti cu conservatorii un culoar ingust de actiune.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/program-de-guvernare-psd-pnl-pc-statul-sa-renunte-la-fmi-si-sa-garanteze-pensiile-salariul-minim-si-puterea-de-cumparare-7872896
7872896
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.