(P) Igienizare sau dezinfectare? Cum curăţăm corect pentru a ne feri de infecţia cu SARS-CoV-2?

Postat la 25 iunie 2021 507 afişări

În contextul pandemiei de COVID-19, organizaţiile şi instituţiile publice europene recomandă folosirea produselor capabile să distrugă germenii şi nu doar să le elimine de pe suprafeţe.

Care este diferenţa între igienizare şi dezinfectare?

Ce obiceiuri privind igienizarea ne pot ajuta să evităm infectarea cu coronavirus?

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) recomandă oamenilor să facă curăţenie acasă cu două procese diferite: igienizare şi dezinfectare.

Care este diferenţa între igienizare şi dezinfectare

• Igienizarea se referă la îndepărtarea murdăriei şi a impurităţilor de pe suprafeţe. Acest proces, deşi reduce numărul de germeni, nu îi elimină complet, potrivit Centrului american pentru Controlul Bolilor (CDC).

• Dezinfectarea implică utilizarea produselor chimice pentru a ucide germenii de pe suprafeţe. „Acest proces reduce şi mai mult riscul de răspândire a infecţiei”, mai arată CDC.

Concret, fiecare proces necesită un produs diferit. Pentru igienizare este nevoie doar de de un detergent obişnuit, în timp ce pentru dezinfectare este nevoie de un produs biocid.

Există produse de dezinfectare pe bază de clor, dar şi unele precum Sanytol, care curăţă şi dezinfectează fără clor.

Curăţare şi apoi dezinfectare

Igienizarea şi dezinfectarea, sunt complementare şi necesare pentru curăţare conform standardelor stabilite de autorităţi. Aşadar, pentru ca locuinţa să fie protejată de coronavirus, toate suprafeţele din casă trebuie  dezinfectate şi curăţate cu un produs cu o acţiune specifică zonei de aplicare: baie, bucătărie, camera de zi şi alte suprafeţe.

Dată fiind pandemia de COVID-19, autorităţile recomandă curăţări şi dezinfectări mai dese ale zonelor folosite frecvent precum baia şi bucătăria, precum şi suprafeţele care sunt cel mai des atinse (ecranul telefonului, butoane şi mânere, balustrade, întrerupătoare, telecomenzi, mese, scaune şi alte piese de mobilier, robinete, ustensile de bucătărie etc.).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
curatare,
infectie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.