Obama se intalneste cu Dalai Lama. Incepe razboiul SUA-China?

Postat la 03 februarie 2010 12 afişări

O eventuala intalnire a presedintelui american Barack Obama cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama ar putea duce la un conflict de proportii intre SUA si China. De ce e atat de deranjata China si ce au de castigat americanii de pe urma acestui tete-a-tete?

Casa Alba a confirmat zvonul potrivit caruia Obama se va intalni cu liderul tibetan de religie budista, exilat de Beijing pentru separatismul sau prin care s-a proclamat lider al regiunii. ntrevederea celor doi vine la scurt timp dupa ce China a criticat Washingtonul pentru livrarea de armament in valoare de 6,4 miliarde de dolari catre Taiwan, insula auto-guvernata careia Beijingul nu ii recunoaste legitimitatea. Reactia dura a presedintelui chinez Hu Jintao, care i-a dat un ultimatum lui Obama sa nu se intalneasca cu liderul tibetan, reflecta adancirea tensiunilor intre prima si a treia economie mondiala a lumii.

Purtatorul de cuvant al ministerului de externe chinez, Ma Zhaoxu, a declarat agentiei Xinhua ca Guvernul 'se opune cu fermitate oricarui contact cu Dalai, in orice forma si sub orice pretext'. Oficialul de la Beijing a afirmat pe un ton amenintator ca intalnirea lui Obama cu liderul spiritual tibetan nu este deloc in interesul SUA, mai ales in aceste vremuri dificile in care americanii incearca sa isi revina din recesiune. Mai mult, in timpul intalnirii din noiembrie dintre liderul chinez si Obama, acesta le-a cerut americanilor "sa tina cont de sensibilitatile problemei tibetane".

n replica, departamentul de comunicare al Casei Albe a precizat ca planurile presedintelui SUA raman neschimbate. "Liderul american i-a comunicat omologului sau chinez in cadrul vizitei sale de anul trecut ca se va intalni cu Dalai Lama, iar intentia sa ramane valabila", a amintit purtatorul de cuvant Bill Burton. "Ca sa fim clari, Statele Unite considera Tibetul drept parte a Republicii Populare Chineze", a specificat oficialul de la Washington, care a adaugat: "Ne ingrijoreaza respectarea drepturilor omului si tratamentul autoritatilor chineze la adresa tibetanilor. Solicitam guvernului Chinez sa protejeze traditiile religioase si culturale unice ale acestor oameni". Casa Alba a mai mentionat ca se asteapta ca relatia sa cu China sa fie suficient de matura pentru ca probleme comune precum climatul, economia globala sau chiar chestiuni de politica externa sa se discute franc, iar aspectele asupra carora cele doua parti nu cad de-acord sa poata fi rezolvate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dalai Lama,
Obama,
intalnire,
reactii,
SUA,
China
/actualitate/politic/obama-se-intalneste-cu-dalai-lama-incepe-razboiul-sua-china-5472181
5472181
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.