Nu intram in Schengen, dar macar stim ca bulgarii ne tin la usa

Postat la 16 ianuarie 2011 36 afişări

Diplomatia romaneasca a coborat brusc temperatura dezbaterilor privind aderarea la spatiul Schengen, mai ales ca rapoartele tehnice despre progresele Romaniei si Bulgariei in acest domeniu au aratat clar ca Sofiei ii poate fi imputata neindeplinirea angajamentelor.

O recenta evaluare a expertilor europeni a descoperit, potrivit raportului tehnic, ca frontiera bulgaro-turca nu este corect securizata, aceasta intarziere fiind de fapt motivul pentru care intrarea celor doua state trebuie amanata o perioada. Pentru Sofia ar urma o noua vizita a expertilor europeni, dupa ce Bulgaria isi va fi remediat problemele semnalate.

Opinia generala consemnata de relatarile de la Bruxelles este ca, dat fiind ca extinderea spatiului Schengen poate fi facuta doar concomitent asupra Bulgariei si Romaniei, ea va fi amanata pana cel mai devreme in octombrie, cu conditia ca pana atunci vecinii de la sud sa-si remedieze problemele. Nu s-a mai pomenit acum de securizarea frontierei Romaniei cu Moldova ori ca Bucurestiul n-ar recunoaste grantia cu vecinii de peste Prut.

Informatia privitoare la problemele tehnice ale Bulgariei poate oferi o buna umbrela de protectie presedintelui Traian Basescu si ministrului de externe Teodor Baconschi, care au incercat in zadar sa contracareze cu riposte strict retorice acuzatiile venite dinspre liderii europeni. Acestia, presati si de agendele politice interne, au criticat Romania si eternele sale probleme cu coruptia si ineficienta sistemului judiciar (ba chiar si vamal, dupa cum a punctat la un moment dat Franta) si au dat impresia ca acesta ar fi motivul pentru care vor cere amanarea extinderii spatiului vamal unic european.

De partea sa, Bulgaria a adoptat tactica non-combatului, preferand sa nu se amestece in disputele politice in care Bucurestiul si Parisul se angajasera; rezultatul a fost ca Romania ramane si cu aderarea la Schengen amanata, si cu un dosar de evaluari clinice in care ii sunt tusate gros problemele sistemice, altadata amintite doar in rapoartele expertilor. E de vazut modul in care presedintele Traian Basescu, foarte atent ca esecul Schengen sa nu fie contabilizat in dreptul sau, va muta in perioada urmatoare si cum va alege sa introduca ideea responsabilitati bulgarilor in opinia publica.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/nu-intram-in-schengen-dar-macar-stim-ca-bulgarii-ne-tin-la-usa-7893474
7893474
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.