Meciul politic Schengen, sau revolta "ramelor" de la Bucuresti

Autor: Mihai Mitrica Postat la 08 ianuarie 2011 20 afişări

Problematica aderarii la spatiul Schengen a tinut ocupata clasa politica in primele zile ale lui 2011, reactia Bucurestiului fiind surprinzator de necoordonata, in conditiile in care semnele privind un refuz al Frantei se prefigurasera inca de la sfarsitul anului trecut. Dupa retragerea subtila din prim-plan a ministrului Justitiei, Catalin Predoiu si a celui de Interne, Traian Igas (ambii responsabili de prim rang in negocierile de aderare), ministrul de Externe, Teodor Baconschi a ramas descoperit in fata presei pornite in cautare de responsabili.

Desi multi au considerat discursul sau de la alegerea Elenei Udrea in fruntea PDL Bucuresti drept o scapare, Baconschi a tinut sa contrazica aceasta prezumtie favorabila lui, venind in fata presei cu o reactie umorala, disproportionata si departe de orientarea diplomatiei romanesti. Astfel, a anuntat Baconschi, Romania ar chiar putea denunta unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare - MCV (pe neindeplinirea caruia Franta isi justifica partial refuzul) si chiar ar putea tine in sah Uniunea Europeana in dosarul de aderare al Croatiei.

Reactia presedintelui de delimitare fata de afirmatiile lui Baconschi, demna de un Traian Basescu aflat in prima sa campanie electorala pentru prezidentiale, i-a adus ministrului Baconschi contestarea chiar din partea partenerilor de guvernare din UNPR, care nu au facut un secret din faptul ca vizeaza fotoliul Externelor pentru Cristian Diaconescu, dar si zvonul ca ministrul ar putea fi inlocuit din functie de premierul Emil Boc, ca urmare a declaratiilor sale despre Croatia si denuntarea MCV.

Presedintele Traian Basescu, nu fara a apela la registrul sau special de limbaj (romanii nu sunt "rame", ca sa suporte orice din partea Frantei si a Germaniei, spune el), a linistit temerile Croatiei si a aratat ca reactia Romaniei va avea la baza considerente financiare, in principal amanarea unei consistente achizitii de echipament pentru securizarea frontierelor, intamplator produs de concernul franco-german EADS. Comisarul european Dacian Ciolos a salutat reactia presedintelui, aratandu-se incantat de felul cum "Romania si-a aparat cu demnitate pozitia" si de faptul ca "Romania invata si sa spuna 'nu'".

Toate datele arata insa ca, sub presiunea temelor de politica interna, cancelariile occidentale importante (Franta, Germania si Olanda) vor cere amanarea aderarii Romaniei la Schengen, cel mai optimist termen luat deja in calcul fiind toamna acestui an.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/meciul-politic-schengen-sau-revolta-ramelor-de-la-bucuresti-7872600
7872600
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.